Vnitrobloky na Černém Mostě jsou v novém kabátě

3. 12. 2020

Revitalizace černomosteckých vnitrobloků míří do finále. Aktuálně probíhají práce v posledním z nich – mezi ulicemi Bobkova, Bryksova a Maňákova (vnitroblok C). „Pokud počasí dovolí, hotovo bychom chtěli mít do vánoc“, říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra.

V „céčku“ se provádějí obdobné práce jako v ostatních pěti již opravených vnitroblocích. Kultivují se zde travnaté plochy včetně odstraňování plevele, upravují stromy nebo například

čistí a zpevňuje dlažba i cihlové zídky. S revitalizací ostatních ploch mezi ulicemi Bryksova, Bobkova, Kučerova, Maňákova a Mansfeldova se začalo v létě, hotovo bylo v říjnu. Všechny zmíněné vnitrobloky vlastní Magistrát hl. m. Prahy, z toho dva (vnitroblok C a od letoška nově i B) má ve správě svěřeny městská část, ostatní spravuje společnost Centra, a. s. „S výjimkou vnitrobloku C, jehož proměnu financuje ze svého rozpočtu

Praha 14, všechny revitalizace hradilo hlavní město. Finanční prostředky na to uvolnilo po dlouhodobých intervencích městské části. Nyní zbývá dořešit pouze plochu se starými tenisovými kurty (FG). Jedná se o velkou investici, kterou se magistrát rozhodl od současné revitalizace oddělit. Momentálně pro toto místo hledáme vhodné využití,“ vysvětluje starosta

Vondra. Vnitrobloky po proměně skutečně prokoukly. Správce nechal vytrhat plevel ze zpevněných ploch a vyčistit, dorovnat a opravit zašlé dláždění i poničené betonové zídky. Dále byly například opraveny lavičky, případně přidán nový mobiliář, natřeny kovové prvky, dětská pískoviště a plůtky, upraveny travnaté plochy a další zeleň nebo vysázeny nové květiny a stromy. Novou tvář dostala i dětská hřiště, která mimo jiné získala nové herní prvky.

Útoky vandalů

Nutno dodat, že jen co správce práce dokončil, začaly se objevovat první případy útoku vandalů na nové nebo opravené vybavení. „Naprostá většina lidí chce, abychom měli hezkou

městskou část, najdou se však bohužel i tací, kteří si dobrých věcí neváží, a naopak je ničí. Prosíme každého, kdo takové jednání uvidí, aby neváhal volat městskou policii,“ apeluje starosta Vondra.

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.