V Praze 14 se setkali tuzemští i evropští experti na městský rozvoj

5. 12. 2015

Jedním z velkých témat poslední doby je revitalizace sídlištních lokalit. Pražští radní v říjnu pověřili Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, aby zpracoval studii jejich postupné obnovy a aby jako pilotní projekt pro tento plán zvolil proměnu vnitrobloku ve Vybíralově ulici na Černém Mostě. Na možnosti revitalizace této části Prahy 14, ale i dalších sídlišť v metropoli a ve světě se zaměřil program Studijního výjezdu Evropského hospodářského a sociálního výboru. Setkání, jehož cílem je mimo jiné také sdílet odborná stanoviska a zkušeností s touto tématikou, se uskutečnil 1. prosince 2015 na půdě městské části Praha 14.

„Osobně mě velmi těší, že konferenční sál naší Galerie 14, může hostit takto významné a prestižní setkání.  To proběhlo v rámci přípravy stanoviska „EU Urban Agenda“, o které požádalo Holandsko. Přítomna byla řada tuzemských i evropských expertů na městský rozvoj, šlo tak bezesporu o velmi přínosnou konferenci,“ říká starosta MČ Praha 14 Bc. Radek Vondra (TOP 09), který má územní rozvoj městské části ve své gesci a který celý studijní výjezd zahájil.

Setkání, na které byly pozvány více než tři desítky účastníků – mmj. i členové Evropského hospodářského a sociálního výboru -, bylo rozděleno do dvou bloků. V dopoledním vystoupili experti na městský rozvoj z EU a z Evropské komise DG Regio či hlavní architekt Prahy 14 Ing. arch. Milan Veselý, který pohovořil o prioritách rozvoje městské části. Svůj vstup měl připravený také Ing. arch. Filip Tittl z Fakulty architektury ČVUT. Ten ve svém příspěvku připomenul mezinárodní projekt „Sídliště, jak dál“, v jehož rámci se letos v Praze 14 konala putovní výstava studentských urbanistických studií. Práce představovaly dlouhodobé vize proměny několika vybraných českých sídlišť – mimo jiné i Černého Mostu.

Odpolední blok pak patřil dalším zajímavým přednáškám. Vystoupil například Mgr. Michal Lehečka ze studia antropologického výzkumu Anthropictures, jenž představil práci s komunitami v Praze 14 či MgA. David Kašpar, ředitel příspěvkové organizace městské části Praha 14 kulturní, který promluvil o kultuře jako o nástroji pro revitalizaci veřejného prostoru. Blíže představil rovněž projekt Vybíralka 25, na němž Praha 14 kulturní spolupracuje s partnerem studijního výjezdu – Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

„V pražských sídlištích bydlí více než třetina obyvatel, a přitom byly dodnes na okraji zájmu. Ve spolupráci s MČ Praha 14 a místními obyvateli proto vyvíjíme ucelený přístup, jak tyto oblasti oživit, tak aby se zde udržela společenská pestrost. Černý Most je první lokalitou, na kterou následně navážeme aktivitami v dalších oblastech,“ uvádí ředitel IPR Petr Hlaváček.

Projekt Vybíralka 25 je v podstatě oslavou. Oslavou 25 let od doby, kdy se do Vybíralovy ulice nastěhovali první nájemníci. „Konala se během něj řada dílčích akcí – například úklid prostor před místní základní školou, Svatomartinské slavnosti či setkání starousedlíků nad mapami a starými fotografiemi. Celou akci vnímám jako předstupeň připravované obnovy vnitrobloku. Cílem všech těchto komunitních impulsů bylo vzbudit v místních obyvatelích zájem o místo, kde žijí a také chuť ke vzájemnému poznávání,“ vysvětluje starosta Vondra.

Fotografie z akce si můžete prohlédnout v níže umístěné fotogalerii. 

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme