Snažíme se dělat správné věci správným způsobem

19. 10. 2017

Na otázky týkající se programu Místní agenda 21 odpovídala radní Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), která má oblast zapojení veřejnosti do práce na rozvoji městské části ve své gesci.

Proč je podle vás Místní agenda 21 tak zásadní? Co tento program občanům přináší?

Zjednodušeně řečeno: přináší jim příležitosti, příležitosti ke změnám, ale i k vlastní seberealizaci a zapojení. Nejen že mohou dávat podněty na různá zlepšení, s nimiž pak na radnici pracujeme, mohou se i sami, pochopitelně s aktivní podporou městské části, zapojovat. A to nejen prací, ale třeba i pomocí při hledání řešení toho či onoho problému. Další, co naplňování MA 21 lidem přináší, jsou informace. A to jak o aktivitách na radnici či v městské části, tak i o dalších zásadních, chcete-li osvětových tématech. Třeba o ochraně životního prostředí či zdravém životním stylu. MA 21 je zkrátka komplexní program zacílený na zdravý rozvoj místního prostředí jako celku. Jeho, a tedy i naše motto je jasné: Dělat správné věci správným způsobem. O to se snažíme.

A když to otočíme… co znamená MA 21 pro vedení úřadu?

Lze začít podobně jako v první odpovědi. I nám MA 21 přináší příležitosti. Příležitost zjistit, co lidem chybí, a příležitost hledat řešení, jak situaci zlepšit. Samozřejmě nám to také umožňuje lépe plánovat využití finančních prostředků, přípravu projektů, a to i těch, na něž čerpáme „evropské“ prostředky, lépe koordinovat jednotlivé činnosti důležité pro smysluplný rozvoj Prahy 14. Vedle toho máme díky setkávání s lidmi příležitost se vzájemně lépe poznávat, chápat, společně hledat kompromisy a lidé mají naopak příležitost nás „kontrolovat“. Když se něco nepovede nebo z nějakého, byť objektivního důvodu, nedaří, musíme vysvětlovat, jít s kůží na trh. Ne vše jde samozřejmě jako po másle a vesele, ale děláme maximum pro to, aby výsledek stál za to.

Poslední dotaz. Zvyšuje se zájem místních o okolí? Mají chuť se zapojovat?

Řekla bych, že zájem se určitě zvyšuje, což je krásně vidět hlavně na kampani Chceme tu mít čisto. Do dobrovolnických úklidů, které za pomoci městské části pořádá řada neziskových organizací i jednotlivců, se zapojují stovky lidí ochotných pomáhat. Mám z toho obrovskou radost a i tuto příležitost využiji k tomu, abych všem těmto aktivním obyvatelům za jejich přístup poděkovala.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme