Praha 14 slaví 25 let. Poznejte ji ze země i ze vzduchu!

24. 9. 2019

Praha 14 si v letošním roce připomíná 25 let od svého vzniku. Takové výročí si zaslouží pořádnou oslavu, proto pro místní obyvatele radnice připravila hned několik „narozeninových“ dárků. A pozor – ne ledajakých. Patří mezi ně i slavnost u rozhledny Doubravka, či soutěž o vyhlídkové lety nad Prahou 14.

„Právě vyhlídkové lety vnímáme jako zlatý hřeb celé kampaně. Jejím prostřednictvím chceme ukázat místním lidem různé podoby městské části, přimět je, aby se o místě, kde žijí, dozvěděli něco nového. A to nejen při procházkách po zemi, ale také ze vzduchu,“ říká místostarostka Prahy 14 PhDr. Zuzana Jelenová (Spojené síly pro Prahu 14), do jejíž gesce spadá mimo jiné i kultura, sport a volný čas.

 

Soutěž startuje v září

 

Chcete být mezi těmi, kdo se proletí nad Prahou 14? Prvním krokem je pozorně sledovat facebookový profil městské části (www.facebook.com/mcpraha14). Na něm a dále pak na webu poznejprahu14.cz budou postupně a v předem neavizovaných termínech zveřejňovány indicie vedoucí k nalezení celkem 25 výherních poukazů – „vstupenek“ do letadla, a to vždy pro dvě osoby. „Se schováváním voucherů a zveřejňováním indicií, které už samy o sobě budou zájemce o let ‚nutit‘, aby si o městské části něco nastudovali, začneme v prvním zářijovém týdnu. Honba za poukazy bude pokračovat do konce měsíce, samotné lety se uskuteční v říjnu,“ vysvětluje Tereza Němečková, která je pověřená řízením organizace Praha 14 kulturní – „příspěvkovky“ městské části, jež má soutěž na starosti. Připomíná, že přesné termíny letů nejde závazně stanovit dopředu s ohledem na počasí. „Nicméně samozřejmě budeme s výherci v individuálním kontaktu, aby vše proběhlo k jejich spokojenosti,“ dodává Tereza Němečková.

Soutěž je primárně určena lidem, kteří žijí či pracují v Praze 14, není to však podmínka. Účastníkovi letu musí být minimálně 12 let s tím, že je nezbytné, aby s nezletilými výherci letěl jejich zákonný zástupce (druhá osoba na poukaz). Startovat se bude z letiště v pražských Letňanech. Aby mohl nálezce poukaz na výhru uplatnit, je třeba, aby do tří dnů od nalezení poukazu kontaktoval organizátory prostřednictvím údajů uvedených na voucheru. „Následně obdrží elektronický registrační formulář, který je nutné vyplnit. Je čistě na nálezci či nálezcích – například, když se poukaz společně vydají hledat kamarádi - jak se mezi sebou domluví. Pro nás je určující, jaké dvě osoby se nám pod unikátním kódem uvedeným na voucheru registrují,“ vysvětluje Tereza Němečková. Veškeré další informace k pravidlům, které předtím, než se do soutěže pustíte, doporučujeme pozorně prostudovat (předejde se tak případným nedorozuměním), jsou k dispozici na webu poznejprahu14.cz.

 

Posvícení u Doubravky

 

Druhou nejvýraznější akcí „poznávací“ výroční kampaně bude Posvícení u Doubravky, které se v obdobné podobě uskutečnilo už v loňském roce. „Na odpoledne plné zábavy pro děti i dospělé se můžete těšit, kdy jindy než 25. září 2019. Program začne v 16 hodin a připraveno toho bude opravdu hodně. Chutné jídlo, pěkná muzika a další atraktivní program,“ naznačuje místostarostka Jelenová. A co se tedy bude dít? Divadelní představení obstará soubor Buchty a loutky, který vystoupí s hrou Zlatá

husa, Institut světelného designu, jehož tým později večer Doubravku krásně tematicky rozsvítí, zorganizuje workshop nejen pro děti a následovat budou i další zajímavosti. Po vystoupení žáků z místních základních škol čekají návštěvníky koncerty kapely Please The Trees společně se sborem Elpida a později hudební skupiny Mr. Moss. Posvícení vyvrcholí originální show v podobě malby světlem, o kterou se postará známý český umělec Alex Dowis. Vedle bohatého programu budou připraveny stánky s dobrým jídlem a pitím. Kromě soutěže o vyhlídkové lety a slavnosti u rozhledny se v rámci kampaně připravují i další aktivity – například komentované procházky po jednotlivých čtvrtích, jejichž délka bude v součtu 25 kilometrů nebo koncerty v ulicích. Muzika v terénu rozpohybuje místní veřejný prostor. Začíná se už 4. září, kdy na ploše před stanicí metra Černý Most vystoupí zpěvák Ondřej Ruml. Součástí oslav bude také letošní rozsvěcení vánočního stromku u stanice metra na Rajské zahradě. V listopadu navíc u příležitosti čtvrtstoletí městské části vyjde i speciální číslo časopisu Čtrnáctka. Veškeré podrobnosti o programu hledejte na poznejprahu14.cz.

 

Narozeninový podzim

 

Území, kterému se dnes říká Praha 14, tu bylo už dávno předtím, než toto pojmenování vzniklo. Městskou část v současné podobě z něj „udělala“ až vyhláška, podle níž se od 18. listopadu 1994 metropole rozdělila na sedmapadesát obdobných správních celků. Čtrnáctka vznikla z městské části Praha – Kyje spolu s částí území odděleného od Prahy 9. „Jednoho by mohlo napadnout, proč se hlavní část oslav odehrává v září a v říjnu, když narozeniny bude Praha 14 slavit teprve o měsíc až dva později. Důvodem je samozřejmě počasí. Chtěli jsme, aby oslavy byly pro lidi příjemné a aby se většina aktivit uskutečnila venku. A v listopadu už je přeci jen trochu zima,“ dodává s úsměvem místostarostka Jelenová. Za pětadvacet let své existence naše městská část ušla dlouhou cestu. „Už dávno není opomíjenou oblastí na periferii. Naopak. V posledních letech se rychle rozvíjí. Prakticky všechny školy a školky získaly nový kabát a vybavení, navíc se nám daří získávat peníze i na další méně obvyklé počiny – třeba na venkovní učebny mateřinek. A úspěchy jsou samozřejmě patrné i jinde než ve školství,“ upozorňuje starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). Jedním z těchto úspěchů je ostatně i již zmiňovaná rozhledna Doubravka známého architekta Martina Raniše, která od června 2018 zdobí černomostecká Čihadla. Zatímco ona je novou, moderní a neotřelou místní dominantou, srdcem Černého Mostu se už před časem stalo zrekonstruované volnočasové centrum Plechárna, kde se baví skejťáci, maminky s dětmi, milovníci kávy i senioři. Nabitý program nabízejí i další místní centra včetně opraveného Kulturního domu v Kyjích. A nemalé ambice má i Hloubětínská 55, nové komunitní centrum, které městská část co nevidět otevře kousek od hloubětínského bazénu. „Patříme také mezi nejúspěšnější pražské městské části v oblasti získávání peněz z evropských fondů a dalších dotačních programů. Pro rozvoj obce je to velká deviza – bez těchto financí bychom nikdy nemohli zrealizovat mnoho úspěšných projektů. Třeba postavit jahodnickou školku nebo revitalizovat park u hostavického zámečku. Do dalších let přeji Praze 14 i nám, jejím obyvatelům, jen to dobré. Neotřelé nápady, jak náš domov šetrně, ale přitom smysluplně rozvíjet, dostatek trpělivost a financí na jejich realizaci a fajn pracovité lidi, kterým místo, kde žijí, nejen není lhostejné, ale jsou ochotni do jeho rozvoje investovat i vlastní čas a energii, “ doplňuje starosta Vondra.

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 - Čtrnáctka.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme