Letošek rozhodne o budoucí tváři Prahy

12. 1. 2016

„Aktuální politická situace na magistrátu hlavního města Prahy se vyznačuje neschopností udělat rozhodnutí a nést za něj zodpovědnost. Vize a představy se stále mění, chybí jistota, " říká starosta městské části Praha 14 Bc. Radek Vondra.

NA ÚVOD OTÁZKA, KTERÁ K ZAČÁTKU NOVÉHO ROKU TAK NĚJAK PATŘÍ. DÁVÁTE SI PŘEDSEVZETÍ?

Dnes už ne. Máme pět dětí, což je – v pozitivním smyslu slova – takový nápor, že dělat si nějaká osobní předsevzetí člověka ani nenapadne. Snažíme se prostě jen žít nejlépe, jak dokážeme. Novoroční představy o tom, že zhubnu, oběhnu svět nebo že vylezu na Mount Everest, mě v mých takřka čtyřiačtyřiceti letech už nijak nelákají.

JAK JSTE S RODINOU PROŽILI VÁNOCE? DODRŽUJETE NĚJAKÉ ZVYKY?

Důležitý je pro mě duchovní rozměr Vánoc. Pravidelně na Štědrý den i na oba svátky vánoční chodíme s dětmi na mši. Hlavní je pro mne být s blízký- mi, zklidnit se, ztišit, nabrat síly. ¨

A UMÍTE TO? UMÍTE, JAK SE ŘÍKÁ, „VYPNOUT“?

 Je pravda, že přepnout se do vánoční atmosféry, když člověk přichází z práce 23. prosince v půl desáté večer s hlavou obtěžkanou myšlenkami na to, co všechno měl do konce roku stihnout, ale už nestihne, je dost oříšek. Ale snažím se, a nakonec se to nějak podaří. Velmi v tomto smekám před mou manželkou. Že je doma uklizeno, nakoupeno, navařeno, napečeno, stojí stromeček… k tomu je můj vklad z pracovních důvodů skutečně minimální.

A NYNÍ OD VÁNOČNÍ DEBATY ZPĚT „DO PRÁCE“. KDYBYSTE MĚL VYBRAT JEDNO HLAVNÍ TÉMA, KTERÉ BUDE V ROCE 2016 HÝBAT PRAHOU 14, KTERÉ BY TO BYLO?

Jednoznačně schvalování Metropolitního plánu, což je pražské označení pro územní plán. Pro běžného obyvatele je to sice téma natolik abstraktní, že nevím, zda bude Prahou 14 hýbat fakticky, ale rozhodně je nejdůležitější. Metropolitní plán, který má projednávat městské zastupitelstvo, je v podstatě vize rozvoje Prahy, tedy i naší městské části. Říká, nakolik bude Praha 14 jen místem k přespávání a nakolik místem pro život, pro rekreaci, zda dokáže nabídnout dostatek volných pracovních míst, jak bude vypadat občanská vybavenost a tak dále. Nevýhodou Metropolitního plánu je jeho odbornost. Kdo není architekt nebo se touto tematikou jinak do hloubky nezabývá, obtížně se v něm orientuje.

AŤ TAK ČI TAK, JDE O DOKUMENT, KTERÝ BUDE MĚSTSKOU ČÁST POSTUPNĚ PROMĚŇOVAT A SMĚROVAT DALŠÍCH TŘICET LET. JAKOU ROLI V TOMTO PROCESU HRAJE RADNICE?

Faktem je, že do Metropolitního plánu městská část zas tak moc mluvit nemůže. Jak název napovídá, jedná se o plán metropole a svůj rozvoj stanovuje hlavní město Praha. Celý proces je navíc nastaven tak, že na sepsání připomínek k návrhu tohoto dokumentu, který očekáváme někdy letos v dubnu a který jsme zatím neviděli, budeme mít pouhopouhých třicet dnů. Radost z toho samozřejmě nemáme, ale nezbude nám, než se s tím popasovat. Metropolitní plán se řeší posledních pět let a termíny, kdy by se jím měli zabývat zastupitelé, už zazněly mnohokrát. Naposledy se měl dokument schvalovat v září 2015, takže uvidíme…

MĚSTSKÁ ČÁST OPRAVDU NEMÁ ANI TUŠENÍ, CO V NÁVRHU METROPOLITNÍHO PLÁNU BUDE?

Samozřejmě jsou známy hlavní teze, ale nevíme, jaký bude konkrétně pro naši městskou část. Víme, jak bychom chtěli, aby vypadal. Praha 14 má schválený strategický plán rozvoje do roku 2025, kterému budou odpovídat naše připomínky k Metropolitnímu plánu a který jsme na konci roku 2014 několikrát probírali s občany.

DALŠÍM DŮLEŽITÝM A OPĚT CELOMĚSTSKÝM TÉMATEM JE DOPRAVA. JAKÉ ZÁSADNÍ POČINY V TÉTO OBLASTI ČEKAJÍ PRAHU 14 V LETOŠNÍM ROCE?

Oblast dopravy je nesmírně důležitá, ovšem v současnosti její rozvoj bohužel vázne. Ostatně stejně jako rozvoj mnoha dalších oblastí či projektů, a to nejen v naší městské části. Důvodem je aktuální politická situace na Magistrátu hlavního města Prahy, která se vyznačuje neschopností udělat rozhodnutí a nést za něj zodpovědnost. Vize a představy se stále mění, chybí jistota. Velkými dopravními tématy je třeba propojení Říčan a Běchovic, tedy stavba 511 Pražského okruhu, která bude mít zásadní vliv na dopravu v okolí Černého Mostu, nebo stavba vnitřního Pražského okruhu. Pokud by se podařilo okruh dostavět v původní navržené trase přes Jarov, zásadně by se tím mimo jiné snížila i dopravní zá- těž v Hloubětíně. Samozřejmě že hovořím o běhu na mnoho let, ale musí se alespoň začít.

KDYŽ ZŮSTANEME RYZE V MĚSTSKÉ ČÁSTI... „NA SPADNUTÍ“ JE ZNOVUOTEVŘENÍ PLECHÁRNY, KTERÁ PROŠLA NÁROČNOU REKONSTRUKCÍ. KDY SE ZÁJEMCI O SLUŽBY OTEVŘENÍ TOHOTO KOMUNITNÍHO CENTRA DOČKAJÍ?

Plechárna by se měla znovu otevřít veřejnosti v únoru. Osobně jsem za to velmi rád. Během tří let se městské části podařilo původní nevyužívanou kotelnu proměnit v komunitní centrum a zázemí. Chtěli jsme vybudovat srdce této části sídliště, přinést sem život. Samozřejmě jsem si vědom toho, že se něco takového nestane ze dne na den a že Plechárna musí svou existenci před místními obhájit, ale myslím, že jsme na správné cestě. Stejným místem, odkud mají do okolí vycházet pozitivní impulzy, má být i KC Hloubětínská 55. Věřím, že přípravu nutnou pro výstavbu tohoto komunitního centra se podaří dotáhnout tak, že v roce 2016 dokážeme vypsat výběrové řízení, vybrat dodavatele a v roce 2017 zahájit stavbu. To bych si přál.

DOBRÁ ZPRÁVA JE, ŽE ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI NA SVÉM PROSINCOVÉM JEDNÁNÍ SCHVÁLILO ODKUP POZEMKU PRO BUDOUCÍ ŠKOLKU NA JAHODNICI. JAK TO S NÍ VYPADÁ?

Výstavba školky je odvislá od udělení dotace od Ministerstva školství a od hlavního města Prahy. Schválená sice ještě není, ale její udělení je velmi reálné. Letos bychom měli začít s výstavbou tak, aby školka v roce 2018 mohla zahájit provoz.

JAKÝ POSUN V ROCE 2016 OČEKÁVÁTE V PROJEKTECH NA PARK U ČEŇKU ČI NA ROZHLEDNU NA ČIHADLECH? HODNĚ SE NYNÍ HOVOŘÍ TAKÉ O BUDOUCÍ REVITALIZACI VNITROBLOKU VE VYBÍRALOVĚ ULICI…

Nemohu a nechci stoprocentně slibovat posuny v něčem, co jako městská část můžeme ovlivnit jen minimálně. Magistrát rok a půl není schopen udělat vůbec nic. Rozvoj města je paralyzovaný, což se pochopitelně týká i městských částí.

DOBŘE. NASTIŇTE ALESPOŇ VÁŠ PŘEDPOKLAD.

V případě parku U Čeňku byla dokončena první fáze jeho výstavby, která vůbec neodpovídá našim požadavkům. Jednání s magistrátem však nekončí a pevně doufám, že se ten brownfield za evropské peníze, který místo krásného multifunkčního parku na místě vznikl, podaří dopracovat alespoň do jakž takž přijatelné formy. Co se týká rozhledny na Čihadlech, na úrovni městské části pro její výstavbu děláme maximum. Máme připravený projekt, ale potřebujeme, aby nám hlavní město svěřilo pozemek, na kterém má rozhledna stát. Žádost tam leží téměř rok s tím, že pokud chceme dodržet předpokládaný termín realizace, potřebujeme mít jasno zhruba do dubna.

PROJEKT NA REVITALIZACI VNITROBLOKU VYBÍRALOVA JE DÁL. RADNÍ HLAVNÍHO MĚSTA JEJ SCHVÁLILI JAKO PILOTNÍ PRO STUDII NA REVITALIZACI VŠECH SÍDLIŠŤ V METROPOLI…

Ano, tam to běží. Nicméně je třeba si uvědomit, co bylo schváleno. Schválen byl pilotní projekt participace. To znamená, že nyní budeme diskutovat s místními obyvateli o tom, jak by chtěli, aby tato část sídliště vypadala, a co má nabízet, čehož výstupem bude studie – návrh konkrétních změn a úprav. Samozřejmě děláme vše proto, aby potom ze samotné realizace už hlavní město, kterému pozemky patří, nemohlo couvnout

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme