Jak vylepšit Prahu 14? Lidé podali desítky projektů

16. 11. 2017

Projekt na tak zvané participativní rozpočtování – Čtrnáctka podle vás – dospěl ke konci své první fáze. Lidé, kterým nechybí chuť se aktivně zapojit, mohli do 10. listopadu 2017 podávat vlastní projekty na vylepšení městské části. Radnice jich obdržela celkem 29, z nichž 24 vyhovělo vstupním podmínkám.

„Právě s nimi teď budeme pracovat, respektive posuzovat jejich realizovatelnost. Naši odborníci na dopravu, investice či na životní prostředí budou zjišťovat, zda uvedené náklady na projekty jsou skutečně reálné, případně prověřovat různé technické aspekty. Tento proces potrvá zhruba do poloviny ledna,“ říká radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), která má projekt Čtrnáctka podle vás na starosti.

Mezi podanými občanskými projekty, na jejichž realizaci Praha 14 vyčlenila celkem 5 milionů korun, jsou například doplnění herních prvků na dětském hřišti v ulici Splavná na Hutích, úprava zeleně ve vnitrobloku v ulici Horoušanská na Černém Mostě nebo třeba osvětlení přechodu pro chodce v ulici Cíglerova na Lehovci.

Co se odehraje dál? Radnice bude v úzkém kontaktu se všemi navrhovateli, bude s nimi jejich projekty dle potřeby dopracovávat a „ladit“. S těmi, které odborníci na úřadě vyhodnotí jako skutečně realizovatelné za podmínek stanovených v pravidlech pro místní verzi participativního rozpočtu, se lidé seznámí v závěru ledna na veřejném setkání.

„Navrhovatelé zde dostanou příležitost představit své projekty sousedům, známým a dalším spoluobčanům. Půjde o velmi důležitý moment, protože kvalitní prezentace může zvýšit pravděpodobnost, že ten či onen projekt uspěje v pozdějším hlasování,“ vysvětluje radní Kolmanová.

Zmíněné hlasování proběhne v termínu od 12. do 30. března 2018 prostřednictvím speciálně zřízených webových stránek (ctrnactkapodlevas.zapojtese.eu) a autorizačních SMS zpráv. S realizací vítězných projektů se začne co nejdříve po ukončení hlasování, nejpozději do roku 2019.

 

Tisková zpráva – převzato z webu Městské části Praha 14

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme