Čtrnáctka se mění. Podle vás

11. 11. 2020

Navzdory koronavirové krizi se městské části daří postupně realizovat většinu projektů z aktuálního (druhého) ročníku participativního rozpočtu. Úplnou stopku má kvůli současné epidemiologické situaci zatím pouze zimní varianta volnočasového festivalu Stop Zevling.

Stejně jako v prvním ročníku programu, díky kterému mohou lidé podávat vlastní projekty na zvelebení Prahy 14, i tentokrát radnice uvolnila celkem 5 milionů korun. Milion korun putoval na tzv. malé projekty do 200 tisíc korun, 4 miliony na projekty velké do 2 milionů korun. Ve druhém ročníku participativního rozpočtu Čtrnáctka podle vás se realizace dočká nebo již dočkalo 12 projektů. 

Zastínění hřiště na Jahodnici 

Aktuálně radnice buduje projekt navrhovatelky Marie Mlynářové, kterým je zastínění dětského hřiště (u workoutu) v ulici u Hostavického potoka na Jahodnici. Na místě vzniká velká dřevěná pergola, jež na hřišti nahradí chybějící přirozený stín. „Nikdo nevydrží v parném létě dlouho na přímém slunci, tím méně malé děti. Jsem ráda, že tento projekt úspěšně prošel veřejným hlasováním a že jej můžeme realizovat. Věřím, že jej rodiny z jahodnického sídliště ocení,“ říká místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová, do jejíž gesce participativní rozpočet spadá. Z důvodu výstavby pergoly bude hřiště cca do konce listopadu pro veřejnost uzavřeno. 

Zažít alej jinak 

U podzimního sázení cibulovin se obyvatelé Hostavic sešli už třikrát. Chtěli i letos, ale současná pandemie jim v tom bohužel zabránila. Svou akci Zažít alej jinak, kterou měli tentokrát uspořádat za finanční podpory městské části, tedy jako úspěšný projekt participativního rozpočtu, se rozhodli zorganizovat bez související komunitní akce. Navrhovatelka projektu Petra Junková cibulky vysázela pouze s několika nejbližšími sousedy. Stromovou alej vedoucí k dolnopočernické vlakové zastávce tak na jaře vyzdobí bezmála 1600 kusů bledulí, sněženek, tulipánů, narcisů či krokusů. 

Polepy zastávkových přístřešků 

Svou první „vlaštovku“ má také projekt na polepy jedenácti místních zastávkových přístřešků navrhovatelky Alice Rezkové. V případě zastávky Sicherova na Hutích jej radnice nechala nejen vybudovat, ale také tematicky polepit a opatřit nástěnkou, kterou bude využívat příspěvková organizace městské části Praha 14 kulturní k propagaci akcí pro veřejnost. Při čekání na zastávce si mohou lidé počíst o nedalekém lesoparku Arborka nebo o postupně realizovaném projektu na vybudování Severovýchodní cyklomagistrály. Tematickými texty a fotografiemi budou doplněny i ostatní autobusové zastávky, s nimiž se v projektu počítá. 

„Zimní“ Stop Zevling 

Jediný projekt, který z těch aktuálně připravovaných či již realizovaných neměl zrovna štěstí, je zimní varianta populárního volnočasového festivalu Stop Zevling navrhovaná Vojtěchem Havlovcem. Kvůli pandemii covid-19 městské části a realizátorům nezbylo nic jiného než akci odložit na příští zimní sezónu. Pokud bude přát počasí, počítá se s hraním hokeje, sáňkováním, koncerty i ledovým barem.

 

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme