Chcete změnit Prahu 14? Využijte šanci připravit vlastní projekt!

7. 7. 2017

Chcete opravit chodník, obnovit zeleň, vybudovat dětské hřiště nebo třeba uspořádat vlastní sousedskou akci? Nyní máte šanci proměnit svá přání ve skutečnost. Praha 14 se zařadí na seznam pražských městských částí, ve kterých o využití části obecních financí rozhodují sami obyvatelé. Členové zastupitelstva dali na svém posledním jednání zelenou tzv. participativnímu rozpočtu, který veřejnosti umožňuje vytvářet vlastní, pro rozvoj městské části zajímavé projekty.

„Lidé dostanou příležitost stát přímo v centru dění, být spolutvůrci toho, co se v městské části změní, opraví, postaví nového. Samozřejmě, nebude to jednoduché – ani pro autory projektů, ani pro úřad coby zpracovatele. Věřím však, že to bude stát za to, a už teď se těším, s jakými nápady obyvatelé přijdou,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09).

Zkušenosti od sousedů

S participativním rozpočtováním mají své zkušenosti například Horní Počernice, Zbraslav či Prahy 3, 6, 8 a 10. Třeba u našich hornopočernických sousedů takto vyčleněné finanční prostředky pomohly k vybudování několika školních hřišť, Praha 10 chystá revitalizaci parku Solidarita nebo v rozsahu, který jí dovolily tamní majetkoprávní vztahy, již zkrášlila okolí stanice metra Strašnická. Ve Zbraslavi zase lidé přišli s projektem na vybudování bezbariérového přístupu do tamního Klubu aktivního stáří nebo na nabarvení nevzhledné trafostanice. V Praze 14 ponese participativní rozpočtování název Čtrnáctka podle vás. Na projekty, které budou moci lidé na úřad podávat od 18. září do 23. října, radnice vyčlenila 5 milionů korun.

Start v září

„Materiály je možné zasílat i dříve, ale vzhledem tomu, že teď začínají prázdniny, počítáme s tím, že se zájemci ke zpracovávání svých nápadů dostanou spíše až na začátku školního roku. Pokud vše půjde dobře, polovinu z vyčleněné částky pokryje dotace od hlavního města Prahy, které na tyto aktivity městským částem přispívá,“ vysvětluje radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce spadá mimo jiné i místní Agenda 21. „Jedná se o mezinárodní program zaměřený na podporu zapojení veřejnosti do práce na rozvoji městské části, který Praha 14 naplňuje od roku 2010. Zaváděním participativního rozpočtu navazujeme na četná veřejná projednání a na veřejná lokální fóra, rozšiřujeme jím portfolio možností, které lidé mohou využít k tomu, aby sami něco změnili,“ dodává radní Kolmanová.

Kdy se co bude dít?

V průběhu prázdnin městská část odstartuje kampaň, jejímž cílem bude o možnostech participativního rozpočtu obyvatele Prahy 14 informovat. V průběhu září a října, kdy bude zároveň probíhat odevzdávání projektů, pracovníci úřadu zkontrolují jejich formální správnost a zveřejní k nim krátké anotace. Samozřejmě se předpokládá úzká spolupráce s navrhovateli, kteří mohou v případě potřeby své projekty upravovat. Následující tři měsíce bude mít radnice čas na to, aby prověřila, zda jsou podané návrhy realizovatelné. V té době, patrně koncem ledna 2018, zároveň zorganizuje setkání s občany, na kterém se lidé budou moci s projekty podanými jejich sousedy, známými a dalšími obyvateli městské části blíže seznámit. „Půjde také o období, kdy se budou všechny tyto reálně proveditelné návrhy finalizovat a připravovat k prezentaci široké veřejnosti,“ říká radní Kolmanová. Do klíčové fáze tažení za vyčerpáním zmíněných pěti milionů korun dospěje na přelomu zimy a jara příštího roku, kdy po prezentaci jednotlivých návrhů dojde na hlasování prostřednictvím speciálně zřízených webových stránek a autorizačních SMS zpráv. S realizací vítězných projektů se začne v dubnu.

Na velké projekty 4 miliony, na malé milion

Mnozí z těch, co se rozhodnou do participativního rozpočtování zapojit, mají už nyní představu, čeho by takto chtěli dosáhnout. Dříve než vůbec začnou podrobně studovat pravidla, by však měli zjistit především to, zda pozemek či stavba, kterých se jimi zamýšlený projekt dotýká, spadá do vlastnictví či správy městské části, hlavního města Prahy, či zda jde

o soukromý prostor. „Od této informace se odvíjí všechno ostatní. S orientací pomůže majetkoprávní mapa, kterou zájemci najdou na stránkách www.mpp.praha.eu/majetek,“

doplňuje radní Kolmanová. Zaslané projekty se budou dělit na malé a velké. V případě malých půjde o akce, na které se předpokládají výdaje v rozmezí od deseti do dvou set tisíc korun včetně DPH a dalších přidružených nákladů. Celková částka pro tento druh akcí bude činit jeden milion korun. „Malé projekty budou moci být realizovány na pozemcích hlavního města Prahy, městské části i na pozemcích soukromých. Ovšem pozor, v případech, kdy půjde o soukromé prostory, bude muset autor projektu zajistit jak jejich zpřístupnění veřejnosti, tak souhlas vlastníka pozemku,“ vysvětluje radní Kolmanová.

Transparentní výběr vítězů

Velké projekty se budou pohybovat v nákladech od dvou set tisíc do dvou milionů korun včetně DPH. V součtu dosáhnou částky maximálně čtyř milionů korun a umístěny budou moci být pouze na pozemcích, které vlastní nebo spravuje městská část. V roli odborného garanta, jenž městskou část i autory projektů participativním rozpočtováním provede, je společnost D 21. Vedle pomoci v rámci samotného procesu zajistí mimo jiné také transparentní způsob hlasování o vítězných projektech.

Podrobné informace jsou zveřejňovány na www.praha14.cz a na speciálně zřízené stránce, na níž bude posléze probíhat i hlasování – ctrnactkapodlevas.zapojtese.eu

Text převzat z prázdninového vydání časopisu Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme