Zpráva ze 7. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 13

7. 2. 2012

Ve středu 1. února 2012 se konalo již sedmé zasedání zastupitelstva naší městské části v tomto funkčním období. Na programu jednání bylo celkem deset bodů, z nichž některé se týkaly celkem konfliktních témat.

Jako první přišlo na řadu schvalování rozpočtu na rok 2012. Rozpočet v té podobě, v jaké byl koalicí navržen, vykazuje jako vždy mnoho nedostatků. Tou nejzásadnější je opět vyvedení prostředků získaných prodejem majetku městské části mimo rozpočet a jejich utrácení formou rozpočtových opatření Rady MČ, tedy mimo účinný dohled zastupitelstva. Nicméně jsme vytkli koalici mnoho dalších, dílčích nedostatků, z nichž některé byly dosti podstatné. Jednalo se zejména o návrh, že Rada může v průběhu roku kdykoliv provést jakoukoliv změnu rozpočtu v neomezené výši bez předchozího souhlasu zastupitelstva. Dále jsme konstatovali výrazné zvýšení finančních prostředků určených na mzdy uvolněných zastupitelů a navrhli jsme jejich redukci. Současná koalice ODS a ČSSD si totiž v rámci rozdělování moci v Praze 13 vytvořila mnoho „trafik“ pro své členy, v podobě uvolněných funkcí, které nyní zatěžují rozpočet. Při závěrečném hlasování pak nikdo z klubu TOP 09 rozpočet nepodpořil, nicméně hlasy koalice a jejich věrných nohsledů z KSČM byl nakonec schválen v navržené podobě.

Dalším bodem k projednání byl převod prostředků získaných prodejem technologických celků (tedy majetku městské části) do tohoto roku. Výhrady k tomuto bodu byly obdobné, jaké jsem zmínil v předchozím bodě, tedy zejména fakt, že vůbec něco takového existuje mimo rozpočet. Také jsme vznesli dotaz na nesrovnalosti v předkládaných číslech, které ovšem nebyly zcela zodpovězeny. Bod byl hlasy koalice opět schválen, klub TOP 09 se postavil proti.

Následovalo schvalování rozpočtových změn za prosinec 2011, kde jsme se zdrželi hlasování. Jednalo se víceméně o formalitu, ale není to věc, kterou bychom podporovali.

Ve čtvrtém bodě nás starosta seznámil se stavem zhodnocování volných peněžních prostředků. Po nedávném průšvihu se svěřením obecních peněz nedůvěryhodné společnosti Key Investments si nyní radnice dává pozor a ukládá peníze u bank, kde je sice velmi nízký výnos, ale investice je téměř bezriziková.

Pátý bod byl z celého jednání pravděpodobně nejkonfliktnější. Rada MČ navrhla zrušit firmu Společnost Západního města (dále jen SZM), což je akciová společnost plně vlastněná městskou částí. Kdysi byla vytvořena radními za ODS z bůhvíjakých důvodů (oficiálně proto, aby dohlížela na výstavbu ve Stodůlkách a držela „na uzdě“ developery – rozhlédneme-li se ve Stodůlkách kolem sebe, tak ovšem musíme konstatovat, že se to moc nepovedlo).  Zmínil-li jsem na začátku, že tento bod byl nejkonfliktnější, musím ovšem podotknout, že nikoliv ze strany zastupitelů za TOP 09. Jelikož jsme ve funkci jen něco přes rok a představitelé Radnice nás nepouští k žádným informacím, máme jen povrchní obrázek o aktuální situaci s touto firmou. Informace, které se k nám dostaly, jsou vesměs kusé a navzájem si protiřečí. O co méně jsme se vyjadřovali k této problematice my, o to více se o ni mezi sebou navzájem pohádali zastupitelé za ODS. Zjevně tam existují nějaké skryté zájmy, do nichž nevidíme a které rozštěpily místní ODS na dva tábory. Zastupitelé za ČSSD se k této problematice také příliš nevyjadřovali, naopak se zapojily představitelky Strany zelených. Přestože na jednom z minulých zasedání navrhly zrušení této společnosti, nyní se naopak proti jejímu zrušení razantně postavily, za což byly veřejně pranýřovány panem Skondrojanisem, představitelem místních občanských sdružení, který k tomuto bodu také vystoupil do diskuze. Situaci po cca hodině a půl vášnivé debaty rozčísnul starosta tím, že místo návrhu na „zrušení SZM“ dal hlasovat o tom, že se „přijmou kroky ke zrušení SZM“. V této podobě si nakonec koalice tento bod schválila.

Následující body 6 až 9 byly víceméně formální a obešly se bez větší diskuze. Týkaly se zejména bytového fondu, popř. pozemků ve vlastnictví Prahy 13. Klub TOP 09 tyto body podpořil.

Nějaké dotazy jsme vznesli k desátému bodu, kterým byla Výroční zpráva o činnosti škol a školských zařízení v působnosti MČ. Nicméně jsme tento bod nakonec podpořili.

Jedenáctým bodem pak bylo stanovení odměny za výkon funkce nové radní za ČSSD, paní Montgomeryové. Odměna byla stanovena v souladu se zákonem, tedy víceméně formalita.

Při závěrečných dotazech a interpelacích byla tentokráte situace klidnější než při minulých zasedáních a důstojnosti tomuto bodu dodal svým chováním i pan starosta, který tentokrát neodešel, jak bývalo dříve jeho zvykem, na celý bod ze sálu, nýbrž jednání řídil. Klub TOP 09 tentokrát interpeloval zejména různé dílčí problémy na Praze 13 a diskuze probíhala zdvořile a ve věcné rovině. Jediná vtipná situace nastala na závěr, kdy poté, co se paní Sedláčková (SZ) holedbala, že je, kromě jiného, též zdatnou mediátorkou a že tedy může přispět k urovnání sporu mezi některými přítomnými zastupiteli, na její příspěvek reagoval zastupitel za KSČM Zeman, který si ovšem popletl mediátorství s medializací.

Za sebe mohu konstatovat, že jednání ze strany koalice vůči nám bylo tentokrát poměrně korektní a nedocházelo k žádným excesům jako v minulosti. Snad se to do budoucna stane pravidlem i pro další jednání a zastupitelé ze všech politických stran dostanou příležitost přispět svým úsilím k postupnému zlepšování situace na Praze 13.

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme