Zpráva ze 6. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 13

7. 1. 2012

S jistým zpožděním přináším stručné shrnutí 6. zasedání zastupitelstva ze dne 7.12.2011. Mohu tak ale alespoň okomentovat úsměvné komentáře předsedy kontrolního výboru a zastupitele za KSČM pana Zemana, který si ve svém komentáři například stěžuje, že zastupitelé za TOP09 zasedání zbytečně protahovali a měli komentáře mimo realitu. Prohlašuji tímto a jsem schopen a ochoten to prokázat z nahraných záznamů zastupitelstva, že oba komunističtí zastupitelé v místním zastupitelstvu jsou pouhou trapnou parodií na opozici a spíše představují loajální součást koalice. Nejenže na zastupitelstvu téměř vůbec nevystupují (pana Strejčka ze záznamů uslyšíte říci pouze slib), ale když už vystupují raději se předem za obsah svého vystoupení omluví. Zřejmě tedy nejsou schopni z podkladů vydolovat ani dotaz „mimo realitu“. Jisté je, že takový „předseda“ kontrolního výboru místní koalici nadmíru vyhovuje.
Prosincové zasedání zastupitelstva začalo volbou nového radního za ČSSD. Pan Chudoba z rady odstoupil poté, co se stal předsedou komory lékárníků. Jako hlavní důvod byl přitom prezentován nedostatek času. To je poněkud překvapivé vzhledem k tomu, že v radě již teď působí jeden předseda hospodářské komory, poslanec parlamentu, zastupitelé magistrátu. Volba proběhla aklamací úspěšně pro jedinou navrženou kandidátku paní Montgomeryovou.
Po hladkém začátku následovaly ostatní „běžné“ body programu zasedání. Opět bych níže pouze stručně upozornil na některé významnější body. Znalce a fajnšmekry odkazuji na web radnice, kde lze dohledat zápis. Jisté ale je, že zápis je poněkud stručný, zjednodušený a o některých vystoupeních v něm dokonce není ani zmínka. Opravdový gurmán proto využije možnosti poslechu zvukového záznamu na radnici. Předchozí věty chápejte také za pozvání k návštěvě jakéhokoliv příštího zasedání osobně. Získáte tak lepší přehled o fungování zastupitelské demokracie u nás a třeba i motivaci podílet se aktivněji na jejím zlepšení.
Rozpočtové změny – jako vždy jsme měli několik konkrétních dotazů, které jako vždy byly víceméně neuspokojivě odpálkovány.
Jednací řád a etický kodex – oba naše návrhy nebyly přijaty, nicméně byla přijata radou navržená, nová úprava jednacího řádu, jejímž dobrým přínosem je, že nyní se nehlasuje o možnosti občana vystoupit k bodu jednání, ale občan má toto právo automaticky.
Smluvní vztahy mezi Společností Západní Město (SZM) a městskou částí Praha 13 – pan starosta nebyl schopen 9 měsíců dosáhnout dohody s představiteli SZM a materiál musel být opětovně stažen z jednání. Zdá se, že tato „neschopnost“ je ze strany rady zcela záměrná.
Strategie rozvoje – tragický materiál byl nakonec přijat. Je škoda nevyužité možnosti, ale to zjevně nikoho z koalice moc nepálí. Hlavní asi je, že položka je odškrtnuta. Ptejte se na kvalitu, až se „strategií“ bude někdo chlubit v příští kampani.
Startovací byty – poněkud úchylný záměr utratit peníze získané z prodeje bytů za výstavbu nových bytů samozřejmě prošel. Připomíná to trošku pohádku o tom, jak stařeček měnil, až vyměnil. Nezpochybňujeme nutnost pomoci lidem v nouzi. Toto je ale spíše cesta, jak nouzi vytvářet.
Kamerový systém – asi nejzajímavější bod celého programu. Kamery bezpochyby snižují kriminalitu v místech instalace. Zároveň do určité míry narušují soukromí. Předložený návrh počítal se šibeničními termíny pro výběrová řízení a s přemrštěnými vstupními cenami. Nejasné také je, kdo se bude podílet na provozních nákladech systému a v jaké míře. Po delším jednání a za přijetí našich podmínek (snížení ceny, posunutí termínů výběrových řízení, účast zástupců všech stran ve výběrových komisích a vyjasnění účasti magistrátu na provozních nákladech, jsme tento záměr podpořili.
Zimní stadion Bronzová – zdá se, že mládež hokejové Sparty chce nový tréninkový stadion za co nejnižší náklady. Byla předložena jediná varianta řešení, zjevně finančně nevýhodná, bez důkladného rozboru jiných možností. Náš návrh na zvážení dalších variant byl odmítnut.
Pro podrobnější informace znovu odkazuji na web městské části, sekci zastupitelstvo – zápisy ze zasedání. Bohužel zrovna zápis z tohoto zasedání je do značné míry ošizený o mnohá zajímavá vystoupení. Všichni zastupitelé z našeho klubu jsou ale připraveni kdykoliv přiblížit průběh zasedání z našeho pohledu a vysvětlit naše stanoviska. V zápisu chybějící vystoupení jsme samozřejmě schopni doplnit z našich písemných a zvukových podkladů.

Vojtěch Šeferna

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme