Stručná zpráva z průběhu II. zasedání zastupitelstva městské části Praha 13 dne 20.12.2010

27. 12. 2010

V pondělí 20.12. proběhlo v pořadí již druhé zasedání zastupitelstva. Hlavním důvodem jeho svolání byla nutnost schválení rozpočtového provizoria na rok 2011. Informaci o konání i podklady pro jednání jsme tentokrát dostali s dostatečným předstihem.

Atmosféra jednání se mi tentokrát oproti ustavujícímu zasedání zdála uvolněnější a přístup koaličních zastupitelů o něco méně nepřátelský.

První dva body jednání se týkaly zejména zastupitele za ODS p. Gregara, který se ustavujícího jednání nezúčastnil a nyní dodatečně skládal slib zastupitele a byla ověřována a potvrzována platnost jeho mandátu.

Třetím bodem jednání bylo schválení rozpočtového provizoria na rok 2011. Snahou koaličních zastupitelů bylo přesvědčit všechny zúčastněné, že se jedná o formální záležitost kterou není potřeba nijak projednávat a je nutno ji jenom schválit.

Proti návrhu rozpočtového provizoria v předkládané podobě jsme vznesli několik námitek. Ty nejzávažnější byly proti tomu, že radnice popisuje provizorium jako úsporné bez nových investic a v rozporu s tím vyhlásila výběrové řízení na nákup nových aut (V.Šeferna), dále proti tomu, že plánované výdaje jsou vždy rozpočtovány na maximální možné hodnoty, tedy jednu dvanáctinu loňského rozpočtu, přestože v loňských příjmech byly započteny i neopakovatelné příjmy . K. Helikarová v této souvislosti předložila jménem TOP 09 návrh na snížení měsíčních výdajů v 1.čtvrtletí příštího roku o 4,2 miliónu. Návrh jsme předložili protože se domníváme, že příjmy z prodeje nemovitého majetku by neměly být utráceny za běžné provozní potřeby úřadu (-3,7 mil. Kč). Zároveň jsme vyšli z toho,, že rozhodnutím Parlamentu se oproti roku 2010 snižuje státní příspěvek na výkon státní správy (-0,5 mil. Kč).

Obecně se domníváme, že v předloženém rozpočtovém provizoriu byly nadhodnoceny budoucí příjmy a některé zbytečné výdaje, jako například nákup čtyř luxusních vozidel pro Radnici.

Počáteční odpovědí na tyto naše požadavky byla snaha ze strany zejména koaličních představitelů nás ukřičet či naše návrhy bagatelizovat jako hlouposti dané zejména naší nezkušeností. V tomto ohledu se vyznamenali zejména pánové Kužel, Pastrňák (oba ODS) a J.Zeman (KSČM), ale i další. S tím jak jsme postupně pokračovali v předkládání našich argumentů bylo stále více jasné, že máme pravdu a výsledkem bylo zahrání celé záležitosti do autu. Rozpočtové provizorium bylo nakonec schváleno v předkládané podobě a klub zastupitelů TOP 09 se jednomyslně zdržel hlasování.

Dalším bodem jednání byla pokračující privatizace bytového fondu na Praze 13 (takzvaná druhá etapa privatizace obecních bytů). Místostarosta Zeman nás seznámil s podrobnostmi projektu a s tím, že nelze odhadnout výnos z privatizace pro městskou část. V maximální variantě by mohl dosáhnout cca 780 mil. Kč. Klub zastupitelů TOP 09 jednomyslně hlasoval pro schválení tohoto bodu, neboť se domníváme, že privatizace bytů musí pokračovat a současní nájemníci by měli mít možnost si tyto byty za rozumné ceny odkoupit.

Následující bod byl určen pro dotazy a interpelace ze strany zastupitelů a občanů. Nejaktivnější byl opět klub zastupitelů TOP 09, částečně ze zapojili i ostatní, např. Strana Zelených a ČSSD. Přehled předmětů našich hlavních interpelací:

 Vypsané výběrové řízení na 4 vozidla pro potřeby Radnice v souhrnné výši 3,55 mil. bez DPH s pohonem 4x4 a výbavě „Elegance“

 Souvislosti transakce mezi Radnicí a společností Lidl týkající se výstavby hasičské zbrojnice.

 Koncepce řešení dopravy v klidu na sídlišti Velká Ohrada.

 Nedostatečná péče o seniory a mládež v naší městské části

 Situace s úklidem sněhu v naší městské části a možná souvislost mezi snížením kvality této služby a vytvořeným monopolem v této oblasti v Praze.

 Podmínky pro obyvatele se sníženou pohyblivostí za situace, kdy není odklízen sníh.

 

Je nutno uznat, že tentokrát se představitelé městské části chovali relativně korektně a snažili se o nadnesených problémech konstruktivně diskutovat. Nicméně na naše dotazy a interpelace vesměs vedení Radnice neodpovědělo na místě, nýbrž si pánové vyhradili možnost písemné odpovědi do 30-ti dnů.

Poslední bod jednání byl nazván „Různé“ a v jeho rámci jsme zejména vznesli požadavek na usnesení, že předseda Kontrolního výboru je pověřen prověřit veřejnou zakázku na obnovu vozového parku z hlediska splnění zákonných podmínek, z hlediska potřeb městské části a z hlediska jejího věcného a formálního zpracování, a aby následně seznámil zastupitelstvo městské části s výsledky šetření v této věci. Tento náš návrh byl zastupitelstvem schválen.

 

Celkově hodnotím toto jednání zastupitelstva pozitivně. Nutno ocenit, že zástupci koalice s námi tentokrát již nejednali s takovou arogancí jako na ustavujícím zasedání. Byť se občas neubránili ironizování a blahosklonné domýšlivosti, většina jednání probíhala korektně. Myslím, že na přítomné zapůsobila jak naše důkladná příprava a věcná znalost problematiky, tak i jednomyslné vystupování celého klubu. Pevně doufám, že je to příslibem do budoucna, kdy s námi snad představitelé Radnice přestanou jednat z pozice síly a umožní nám důstojně plnit naši opoziční roli.

 

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme