Připravovaná novela tiskového zákona a jeho dopad na situaci v Praze 13

11. 4. 2012

20. března tohoto roku proběhla bez většího zájmu veřejnosti událost, která může mít klíčový dopad na situaci politické opozice v mnoha obcích v České republice.

V Poslanecké sněmovně prošla prvním čtením novela tiskového zákona (zákon č. 46/2000 Sb.), která mění několik důležitých paragrafů. Z této změny vyplývá povinnost radnice dát prostor v radničních periodikách i opozičním zastupitelům.

Vztáhnu-li tuto problematiku na naší městskou část, dotýká se nás tato změna naprosto zásadně. Radniční periodikum Prahy 13 s názvem STOP je aktuálně hlásnou troubou současné koalice, zejména pak ODS. Hlavně před volbami na nás z téměř každé stránky vykukuje páně starostova fotografie: tu jede na kole, tu něco někomu předává, támhle si s někým potřásá rukou ....  A to navzdory faktu, že toto periodikum je placeno z peněz všech daňových poplatníků, tedy i těch, kteří ani ODS ani ČSSD, jež na naší Radnici aktuálně svorně vládnou, nevolili.

Od posledních voleb do obecního zastupitelstva, v němž jsme získali vice než čtvrtinu všech mandátů, jsme neměli možnost uveřejnit ve STOPu ani jeden jediný článek. A to vůbec nemluvím o prostoru v ostatních médiích placených naší městskou částí, jako je například televizní vysílání TV13.

Z připravovaných změn novely tiskového zákona nyní pro Radnici vyplývá povinnost nám tento prostor dát a v případě, že se tak nestane, pak i možnost abychom se plnění této povinnosti domáhali soudně. Z odborných diskuzí, které se v souladu s touto novelou objevily, vyplynulo, že poměr prostoru poskytnutého opozici by měl odpovídat jejímu procentuálnímu zastoupení v zastupitelstvu obce, tedy v našem případě více než čtvrtině. Jak se s tím pan starosta, který si nyní vyhrazuje většinu prostoru pro sebe a svou stranu, je otázkou.

Není bez zajímavosti, že právě radniční noviny Prahy 13 spolu s krajským zpravodajem středočeského kraje (vedeným Davidem Rathem) byly v médiích dávány jako příklad toho, jak by to nemělo vypadat. Právě představitelé ODS a ČSSD jsou všeobecně nejčastěji kritizováni za „uzurpování“ obecních periodik pro své strany a není jistě náhodou, že jediný, kdo v Poslanecké sněmovně veřejně vystoupil proti této novele, byl předseda poslaneckého klubu ODS, Zbyněk Stanjura.

Přikládám odkaz na reportáž České televize, ve které náš pan starosta potvrzuje, že pro změnu hlasoval, ale moc nadšeně se při tom netváří. Tak doufejme, že to své hlasování myslel upřímně, že se nyní situace změní a že veřejnost bude mít možnost seznámit se s našimi názory i jinde než jen zde, na našich internetových stránkách.

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme