Praha 13 místo sportu nebo místo nedokončených sportovišť?

13. 5. 2010

Městská část Praha 13 připravuje výstavbu dalších sportovišť, plaveckého bazénu a veřejné sportovní haly určené zejména pro házenou. Plavecký bazén by měl být postaven na Velké Ohradě. Areál pro míčové sporty v dosud nevyužívaném a zanedbaném prostoru mezi supermarketem Kaufland a Nepomuckým rybníkem. Nová sportovní centra mají podle Radnice rozšířit nabídku volnočasových aktivit a služeb v rozvíjející se části města. A jsou hlavními investicemi programu „Zelená sportu, červená drogám“.

Komplex s halou pro míčové sporty je navržen ve tvaru mušle o rozměrech 100 x 35 metrů a má ho tvořit jednopodlažní sportovní hala na celou výšku objektu s hledištěm a galerií. V další, třípodlažní části, bude v 1. podlaží umístěno fitness, ve druhém restaurace, klubovna a přednáškový sál, ve třetím podlaží najdou ubytování sportovci. Ve fitness počítá město se sálem pro aerobic, posilovnou, wellness, saunou, masážní místností, šatnami a hygienickým zázemím. Restaurace ve 2. patře bude propojena s galerií ve sportovní hale nad hřištěm.

Již nyní se však ozývají hlasy, zda město tyto areály skutečně potřebuje. Zda budou plnohodnotně sloužit veřejnosti zda-li bude možné plně využívat jejich kapacitu.

Komplex pro míčové sporty bude částečně konkurovat zhruba 200 metrů vzdálenému Fitness face a Volcanu Complexu, který se nachází asi o kilometr níže směrem na jihovýchod. Nedaleko je rovněž Sportcentrum Nové Butovice.

Jedná se o značné investice. Podle prvních propočtů by se jednalo o 2 krát 150 milionů korun. Na projektovou přípravu a další přípravné práce bylo navíc při poslední zasedání zastupitelstva uvolněno 45 milionů korun z rezerv. Je to v době, kdy všichni přemýšlíme před vydáním každé koruny, kdy vláda tvrdě omezila své výdaje, Proč naše Radnice jedná jinak?. Nebudou prostředky dnes zbytečně utracené zítra chybět.

Nabízí se zde paralela s dosud nedokončenou halou pro zimní sporty, která stojí nedaleko stanice metra Lužiny.

Hala, která měla sloužit mimo jiné hokejistům a krasobruslařům slouží v zimních měsících pouze pro veřejné bruslení. Provozovat další zimní sporty není možné, protože špatně zateplená hala je i nedostatečně odhlučněná. Puky narážející do hrazení a hudba rušily v okolí bydlící občany.

Obávám se, aby se tyto narychlo zadané zakázky nejen výrazně neprodražily, ale aby nakonec byly skutečně stoprocentně využité. Mohlo by se stát, že bychom vedle bruslařské haly měli bazén bez vody a sportovní halu bez sportovců.

 

Antonín Krejčík

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme