15. 12. 2010

Bylo nebylo, v jednom knížectví, na okraji malého království, uprostřed velkého císařství, vládl jeden kníže. Uprostřed svého panství si nechal postavit palác ze skla a mramoru. Rád shlížel ze svých komnat, umístěných v nejvyšší věži, dolů na své poddané, obklopen svou věrnou šlechtou. Šlechta jeho rodu si vetkla do svého erbu obraz letícího ptáka a nemaje skutečnou modrou krev, alespoň si zvolila modrou na barvu svých standard.

Kníže žil na svém panství celkem spokojeně a ani mu už nevadilo, že ho přednedávnem odehnali od císařského dvora a jako bolestné mu ponechali jen funkci v císařském poradním sboru. Nechal si postavit honosné letní sídlo za hranicemi svého knížectví a každé ráno dojížděl do svého skleněného paláce aby tam přijímal hold svých šlechticů a poddaných.

Co se však jednou nestalo. Jednoho studeného listopadového dne vtrhl do celého císařství krutý Král Zima. Pokryl celou zemi bílou přikrývkou a sužoval poddané té nebohé země mrazem a větrem. Poddaní prosili úpěnlivě svého knížete „Náš pane, smiluj se nad námi nebohými, musíme platit velké daně a císařský výběrčí nepočká. Nemůžeme pracovat, protože Král Zima zasypal cesty sněhem a my se nedokážeme dostat do zaměstnání. Ubozí padáme na chodnících na ledu a do špitálů jsme se zlomeninami odváženi“.

Kníže se hluboce zamyslel. Boj s Králem Zimou má na starost královské vojsko a to i v jeho knížectví. Ale když nic neudělá, poddaní se budou bouřit a to on nemá rád. Před nedávnem jednu takovou rebelii zažil a aby ji zkrotil, musel se spojit se šlechtou z konkurenčního rodu erbu růže. „Hmm … šlechta erbu růže“, zabručel si polohlasně a v tom dostal nápad. Měl jednoho z jejich představitelů u svého dvora a neměl ho moc rád. „Pověřím ho tedy vyjednáváním s královským vojskem. Ať je přivede do knížectví a porazí Krále Zimu. Když se mu to nepovede, svalím veškerou vinu na něj“.

Jak si předsevzal, tak i udělal. Vydal v tom smyslu rozkazy. Svým ubohým poddaným pak dekretem přikázal trpělivost. A tak ti, pokud nezmrzli, brodí se tam v tom knížectví sněhem dodnes.

 

http://www.praha13.cz/10845_Snih-komplikuje-dopravni-situaci

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme