KD Mlejn: "černá díra" Prahy 13 za 200 milionů?

16. 4. 2010 | 00:00

Rekonstrukce Kulturního domu Mlejn přijde na zhruba 200 milionů korun. Potvrdil to
starosta Prahy 13, David Vodrážka na nedávném setkání s občany v ZŠ Mládí. Radnice loni na této stavbě proinvestovala 70 milionů korun a letos se počítá s náklady ve výši dalších zhruba 120 milionů korun. Kulturní dům na Praze 13, který ročně přilákal zhruba 29.000 návštěvníků je z důvodu oprav mimo provoz od prosince 2008.


Již samotný průběh výběrového řízení na stavební úpravy a dostavbu KD Mlejn vyvolal kritiku a pochybnosti u občanských sdružení. Městská část oznámila výběrové řízení na dodavatele stavby oficiálně 28. dubna 2009 prostřednictvím Informačního systému o veřejných zakázkách (ISVZUS). Zájemci mohli své nabídky předkládat do 18. května 2009. Firmy tak měly pouhých 21 dnů včetně na to, aby se seznámily se stavem budovy, plány rekonstrukce, požadavky Radnice a předložily rozpočet na rekonstrukci v řádu několika desítek milionů korun.


Jednalo se přitom o veřejnou zakázku hodnocenou v tzv. podlimitním řízení. Podle zákona nesmí být lhůta pro podání nabídek kratší než 22 dnů. Další pochybnosti přináší odhad předpokládaných nákladů, které Radnice stanovila na 140 milionů. Vyhrála přitom firma Vltavín Holding za 146 milionů korun. Zhruba o čtyři měsíce později přitom Radnice vyzývá firmu k jednání o dodatečných stavebních pracích. Zakázku následně bez veřejného projednávání rozšiřuje o dalších 3,63 milionu korun. Firma Vltavín tak ve skutečnosti získává zakázku za 150 milionů korun. Pokud by Radnice stanovila odhad prací původně v této výši, nevyhnula by se již nadlimitnímu způsobu zadání veřejné zakázky, který odnáší mnohem přísnější pravidla a delší lhůtu pro výběr dodavatele. U široké veřejnosti celkem oprávněně panují pochybnosti o tom, že Radnice zpočátku uměle snížila odhad celkových investic, aby se vyhnula přísnějšímu posuzování kontrole zadávání zakázky. Příliš krátká lhůta pro podání seriózních nabídek budí velké pochybnosti o transparentnosti výběru dodavatele stavby.


Co se přitom za velkorysou částkou 200 milionů korun skrývá? Radnice toho na svých internetových stránkách příliš nenabízí a postupem prací na kulturním domě se na rozdíl od jiných měst nikde příliš nechlubí. Jen samotný „Projekt na snížení energetické náročnosti budovy s využitím obnovitelných zdrojů energie" z fondů Evropské unie vyjde podle původních plánů na 50 milionů korun. Úprava venkovních prostor Mlejna bude stát patrně 12 milionů korun.


Celý proces rekonstrukce považují občané Prahy 13 za velice netransparentní. Radnice nikde na svých stránkách neseznamuje veřejnost s průběžnými náklady na stavbu. Občanská sdružení proto vyzvala starostu, aby upřesnil náklady celé stavby. Dosud však sdružení neobdržela žádné podrobnosti. Pokusili jsme se proto alespoň z dostupných zdrojů sami sestavit základní schéma nákladů a zjistit podrobnosti o tom, co vše opravený kulturní dům občanům nabídne.
K dispozici by měla být mj. restaurace pro přípravu 90 jídel a minutek, víceúčelový sál s 211 místy, kluby v 1. patře nad knihovnou, nahrávací studio. Kulturní dům Mlejn měl v roce 2007 příjmy zhruba 10,7 milionu korun, z čehož více než polovinu získal z grantů MČ Praha 13. Výsledek hospodaření činil před třemi lety 48.500 Kč.

 

Dosud známé náklady na rekonstrukci Mlejna (nabídky firem ve výběrových řízeních - nemusí odpovídat vykázané skutečnosti, prostředky EU):

Práce
 Cena
Bourací práce (firma Zkrat)  nezjištěno
Projektové práce (firma Stavokonstrukt)  6.446.000 Kč
Technický dozor  3.900.000 Kč
Stavební úpravy a dostavba (firma Vltavín Holding)  146.335.000 Kč
Zařízení interiéru, divadelní technologie  zatím nezjištěno
Dodatečné stavební práce (firma Vltavín Holding)  3.630.000 Kč
Revitalizace venkovních prostranství 12.000.000 Kč
Celkem
 190 - 200.000.000 Kč

 

 

Libor Jirků

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme