14. 1. 2011

Pan starosta Vodrážka sedí na mnoha židlích ve společnostech ovládaných magistrátem hl.m. Prahy např. TPC – Vidoule, a.s., Pražské služby, a.s. a Dopravní podnik hl.m. Prahy, a.s. Mimo to zastává významné politické funkce. Jakou práci odvádí a jak je jeho práce ohodnocena? Má odborné znalosti k působení v přepravní nebo v realitní společnosti a v zahraničním výboru?

Jasná hvězda Davida Vodrážky svítící již skoro desetiletí na českém politickém nebi utrpěla těžké šrámy po celostátním kongresu ODS, který se konal v červnu 2010, kdy po svém zoufalém projevu nebyl zvolen do předsednictva strany a tím vzaly za své i jeho ministerské ambice.

Ovšem je zde něco, co září jako Tajemná záře nad Pacifikem. To „něco“ je počet Davidem Vodrážkou zastávaných funkcí a výše příjmů z nich plynoucí. Dle výpisu z Obchodního rejstříku aktuálně působí v těchto společnostech:

  • Pražské služby, a.s. – místopředseda představenstva
  • Dopravní podnik hl.m. Prahy, akciová společnost – předseda představenstva
  • TCP – Vidoule, a.s. – předseda dozorčí rady

Mimo tyto společnosti sedí David Vodrážka také na těchto „židlích“:

  • Městská část Praha 13 – starosta městské části
  • Parlament České republiky – poslanec
  • Parlament České republiky – předseda zahraničního výboru

Ze všech zmíněných postů mu samozřejmě plynou nemalé odměny. Z majetkového přiznání Davida Vodrážky za rok 2009 se můžeme dočíst, že si nad rámec svého platu starosty (v té době ještě nebyl poslancem Parlamentu ČR ani předsedou představenstva Dopravního podniku hl.m. Prahy) přišel na 1 110 096 Kč! Lepší byl pouze starosta Prahy 5 Milan Jančík. A za rok 2010 se bankovní konto Davida Vodrážky určitě neztenčí. Podívejme se na měsíční strukturu příjmu pana Vodrážky:

  • Plat starosty MČ Praha 13                                      56 000 Kč (odvozuji dle počtu obyvatel MČ)
  • Plat poslance                                                            59 000 Kč
  • Plat předsedy zahraničního výboru                       25 000 Kč
  • Nezdaněné poslanecké náhrady                min.  38 900 Kč

Celkem:                                                                            178 900 Kč

Kolik si tedy pan starosta vydělal za rok 2010? Přesnou výši příjmů se dozvíme až z jeho majetkového přiznání, ale již nyní si můžeme udělat hrubou představu.

 

Příjem

Počet měsíců

Celkem

Plat starosty MČ Praha 13

56 000 Kč

12

672 000 Kč

Poslanecký plat

59 000 Kč

6

354 000 Kč

Plat předsedy výboru

25 000 Kč

5

125 000 Kč

Nezdaněné náhrady

38 900 Kč

6

233 400 Kč

Ostatní příjmy

1 110 096 Kč

 

1 110 096 Kč

Celkem

 

 

2 494 496 Kč

 

Hrubý odhad příjmů Davida Vodrážka za rok 2010 činí 2 494 496 Kč za předpokladu, že odměny náležící mu jako statutárnímu orgánu ve společnostech ovládaných hl. m. Prahou zůstanou na stejné výši jako v roce 2009. Troufám si tvrdit, že tomu tak nebude a příjem pana starosty bude atakovat hranici 3 miliónů korun, průměrně 250 000 Kč měsíčně, což odpovídá měsíčnímu příjmu vysoce postavených manažerů velkých společností. Otázkou zůstává, zda pan Vodrážka za tyto peníze odvádí adekvátně kvalitní práci.

Jak vyplývá z  článku zveřejněného na Aktuálně.cz dne 10.1.2011, tak nikoliv. Jako předseda zahraničního výboru stihl chybět na první a zatím poslední zahraniční cestě svého výboru na Slovensko a rovněž se odmítl zúčastnit říjnového setkání předsedů zahraničních a evropských výborů členských zemí EU v Bruselu. Kvůli neúčasti pana Vodrážky na slovenské misi, bylo z protokolárních důvodů české delegaci znemožněno setkat se zde s nejvyššími představiteli slovenského státu. Svou neúčast zdůvodnil účastí na zasedání ustavujícího zastupitelstva MČ Praha 13 a dost nejapně se hájil slovy:“Komunální politika mi už nebude bránit v práci pro výbor, spousta kolegů starostování umí skloubit s takovými funkcemi.Bohužel jmenovitě nikoho ze svých kolegů starostů neuvedl.

Co tedy bude pan starosta dělat? Bude se věnovat více zahraniční politice a omezí své starostovské povinnosti na nezbytné minimum? Kde vezme další čas na aktivity související s jeho působností ve statutárních orgánech společností ovládaných hl.m. Prahou? Jak to bude vypadat na Praze 13 bez 100 % starosty?

Je více než jasné, že pan Vodrážka pouze vysává peníze z kapes daňových poplatníků, ale neodvádí za ně kvalitní práci. Předsednický post zahraničního výboru je tak pouhou „trafikou“ a náplastí na bolístku po prohraných volbách o místo 1. místopředsedy ODS na červnovém kongresu, o ostatních funkcích ani nemluvě.

Panu starostovi jeho výdělky všichni jistě přejeme, ale určitě si také přejeme, aby v naší městské části byly v zimě uklizené chodníky, přibyly parkovací plochy, probíhala zde transparentní výběrová řízení – viz. výběrové řízení na obnovu vozového parku úřadu městské části Praha 13 apod. A to bez plného nasazení pana starosty jen tak nepůjde.

Tomáš Příkopa

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme