3. 3. 2011

Na webu městské části Prahy 13 je již několik dní (od 18. února) zveřejněn návrh rozpočtu pro tento rok. Ještě před jeho projednáváním na zastupitelstvu mám k němu drobnou úvahu.

Po volbách tu vznikla koalice ODS a ČSSD spolu s OK, tiše podporovaná Stranou Zelených a KSČM. Je svaté právo všech zúčastněných dohodnout se spolu tak, jak jim to vyhovuje. Současně s tím ale musí převzít svůj díl zodpovědnosti. Všichni, kteří umožnili kontinuitu minulého hospodaření v naší městské části, tím zároveň schvalují všechny podezřelé transakce a aktivity minulého vedení, které v předvolební kampani tak vášnivě odsuzovali.

Zcela upřímně, nerozumím tomu. Ještě si dobře pamatuji veškerou kritiku minulého vedení od ČSSD, Zelených, KSČM, OK, která zaznívala v předvolební kampani. Přesto po volbách najednou všechny tyto strany převzaly buď přímo (ČSSD, OK) nebo nepřímo (Zelení, KSČM) nějaký podíl na budoucím vládnutí, a přitom daly generální pardon všem minulým nešvarům. Jsem začátečník v komunální politice. Na základě předvolebních slibů většiny zúčastněných jsem očekával zcela jiné uspořádání radnice, které by zkontrolovalo minulé vládnutí (třeba s výsledkem, že vše bylo naprosto v pořádku) a které by zároveň nastavilo parametry budoucí správy tak, aby byla otevřená, opravdu veřejná a opravdu pro všechny, ne jen pro vyvolené.

Všechny zúčastněné strany se snad svéprávně rozhodly, jak naloží s mandátem, který jim voliči svěřili. Tady je ale třeba připomenout asi nejdůležitější závazek, který by měl být předem jasný každému, kdo do volebního klání vstupuje. Každý zastupitel totiž musí s veřejnými prostředky zacházet mnohem opatrněji, než by zacházel s prostředky vlastními. Je možné diskutovat o různých prioritách. Po stanovení takových priorit ale není možné blahosklonně připustit, že veřejná koruna má zřejmě hodnotu výrazně menší než koruna soukromá. Žádný duševně zdravý soukromý investor nezaplatí za výrobek nebo službu dvakrát větší cenu, než je obvyklé.

Předložený rozpočet, jakkoliv se tváří seriózně, navrhuje zbytečné výdaje v relativně malém rozsahu i zcela nekoncepční řešení ve zcela zásadních věcech. Některé prvky hospodaření jsou navíc utajené a tak nějak mimo rozpočet, což samozřejmě vyvolává otázky o jejich čistotě. Při projednávání rozpočtu na zastupitelstvu náš klub na všechny sporné body poukáže.

Mě ale ještě víc zajímá to, co k rozpočtu budou říkat zastupitelé ostatních stran a zejména těch menších, ať koaličních nebo opozičních. Jsem velmi zvědavý, jestli skutečně hodlají podpořit takto utrácivé a nejasné hospodaření. Hospodaření, které v mnoha ohledech zbytečně plýtvá a také nezachází se všemi příjemci financí zcela rovně.

Opravdu zastupitelé za KSČM, Stranu Zelených, OK a ČSSD podpoří takto koncipovaný rozpočet a tím potvrdí i hospodaření předchozích let? Skutečně takový rozpočet vyhovuje jejich představám o hospodárném nakládání s veřejnými prostředky? Na totéž jsem vlastně zvědavý i u zastupitelů z řad ODS.

V jedné věci je třeba si nic nenalhávat. Za svá osobní rozhodnutí je zodpovědný každý sám, osobně a jen za sebe. Později neexistuje žádná omluva typu „oni mi řekli, ať …“. Potvrdí-li nyní zastupitelé minulé a budoucí hospodaření naší městské části včetně jeho známých nedostatků, pak automaticky přijímají spoluúčast na všech jeho nejasných a nehospodárných bodech.

Zasedání zastupitelstva se koná na popeleční středu, křesťanský svátek, den přísného půstu a odříkání a zároveň naděje. Mým přáním je tvrdě a téměř postně předělat navržený rozpočet tak, aby mohl být nadějí, že veřejné prostředky se nekutálejí jen tak po ulici bez zajištění, ale naopak že jsou spravovány svědomitě a bez postranních úmyslů ve prospěch všech lidí žijících v naší městské části. Chtěl bych, aby se po letech jeden každý zastupitel mohl podívat svým blízkým do očí a říct: „Snažil jsem se nakládat se svěřenými prostředky poctivě a hospodárně, s vědomím osobní zodpovědnosti.“

Moc nám všem zastupitelům držím palce, aby nás naši blízcí i vzdálení za hospodaření s veřejnými prostředky soudili velkoryse. Opravdu doufám, že se při rozhodování o rozpočtu všichni zachováme jako řádní hospodáři.

Vojtěch Šeferna

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme