Bude v Praze 13 dostatek školských zařízení?

17. 6. 2010

Na území v Praze 13 vzniká nová čtvrť Západní Město. Celková plocha nové čtvrti má být 115 ha, s vizí rozšíření až na 600 hektarů. Má zde být asi 10 000 nových bytů v různých typech domů, od vysokých bytových domů až po vily, kancelářské prostory, restaurace, obchody, školy a školky, kulturní kluby, polikliniky, parky, velké centrální náměstí, ulice, cyklostezky, umělé říčky atd. Tento velkolepý projekt má rozšířit počet obyvatel Prahy 13 o 30 000 až 35 000 lidí. To si pochopitelně vyžádá i rozšíření kapacit již zmíněných škol a školek. Ne vždy se však podaří plně realizovat územní plán, který na tuto občanskou vybavenost pamatoval. Často dochází v průběhu výstavby k dodatečným změnám, tak jak se to hodí developerům. Znamená to, že developer se snaží minimalizovat náklady (na stavby tedy neváže nové školky, školy, parkovací místa pro návštěvníky obchodů apod.) Mizí „neekonomické stavby“, mizí zeleň, zmenšují se hřiště pro děti a mládež. V takových případech je potřeba přísný dohled a jistá regulace ze strany městské části.

Jako příklady benevolence radnice poslouží změny územních plánů, které schválilo zastupitelstvo Prahy 13 pod vedením Davida Vodrážky.

Území u Jinočanské spojky. Pozemky mají sloužit pro stavbu mateřské, základní a střední školy právě pro budoucí obyvatele Západního Města. Developer, ale zažádal o změnu na tuto plochu a při liknavosti radnice se bude snažit plochy využít ke komerčním účelům.

Plocha u křižovatky Jeremiášova a Mukařovského byla určená pro stavbu gymnázia pro 750 studentů. Pozemky byly vykoupeny, byl zpracován projekt a gymnázium nepostaveno. Výsledek je ten, že plocha, kde mělo stát veřejné zařízení je dnes z velké části opět v soukromém vlastnictví a bez ohledu na územní plán se vedle bývalé Billy připravuje další komerční výstavba.

Za současného stavu obyvatelstva bylo letos odmítnuto 247 žádostí o umístění dítěte do mateřských škol. Ve středních školách činí deficit přibližně 3000 míst.

Při již zmíněném plánovaném nárůstu počtu obyvatel v Západním Městě je nutné se připravit na personální a materiální požadavky tohoto nového regionu. Pro nové obyvatele a jejich děti zajistit dostatečný počet míst ve všech školských zařízeních.

 

Antonín Krejčík

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme