Bude Praha 13 vlídnějším místem k žití pro všechny?

17. 9. 2010

Městská část Praha 13 je poměrně dynamicky se rozvíjející obvod naší metropole. To s sebou bezesporu přináší také nemalé problémy a nároky na výkonnost a aktivitu Radnice i samosprávy.

Postavilo se zde hodně nových bytů a stojí tu rovněž byty, které již něco pamatují. Přestože mnoho bytů patří občanům či družstvům, přece jen najdeme i byty patřící obci a byty sociální. Aby společnost byla úplná ve svém harmonickém celku, patří k ní neodmyslitelně také skupina zdravotně postižených spoluobčanů. Mnozí z nich potřebují ke svému životu také přizpůsobené bydlení. Růst životní úrovně, dynamika a životní tempo, přinášejí i úrazy a civilizační choroby, jež m.j. napomáhají narůstání počtu spoluobčanů, kterým je třeba bydlení a pohyb po městě (včetně dopravních prostředků) přizpůsobit při nových stavbách (veřejných či určeným k bydlení nebo poskytujících rozličné služby (např. školská, zdravotnická, kulturní, sportovní, nákupní aj. zařízení) a přizpůsobovat (kde to jde) stávající objekty.

Samozřejmě, že výstavba bytů přináší i některé další sekundární problémy, např. je nutno řešit dopravní, parkovací, environmentální, ale také sociální potřeby pro skupinu lidí, kteří v nich začnou žít. Budeme chtít pomoci mladým rodinám s tím, aby mohly své děti umisťovat do předškolních zařízení v době pracovní aktivity rodičů bez obvyklého běhání od jedné přeplněné školky (či jeslí) ke druhé.

Nemůžeme a ani nechceme zapomínat na naše seniory. Tato věková skupina, která se bude neustále početně rozšiřovat díky známým demografickým faktorům ovlivňujících délku života a bude potřebovat zlepšit a rozšířit škálu i kvalitu služeb, které potřebují (otázky přizpůsobení prostředí pro jejich život v mnohém korespondují s potřebami zdravotně postižených, o kterých byla řeč výše).

Jedna z priorit při případné naší účasti na vládě v Praze 13 bude snaha o zřízení (ať už výstavbu či rekonstrukci stávajícího objektu) Domu s pečovatelskou službou nebo Domova důchodců.

My v TOP 09 si tyto skutečnosti i světové trendy v této oblasti plně uvědomujeme a proto jsme některé body zařadili do našeho volebního programu. Avšak dostaneme-li důvěru a šanci od voličů se spolupodílet na řízení naší „Třináctky“, budeme se snažit podle finančních možností realizovat načrtnutý sociální program.

Jistěže v době finanční nouze je odvážné plánovat nastíněné náměty v sociální oblasti, avšak spravovat městskou část s téměř 60 tisíci obyvateli samo o sobě není jednoduché a nemůže se obejít bez investic směřujících k vlastním obyvatelům. Musíme se o to snažit všichni!

 

Václav Polášek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme