9. 1. 2011

Po prvním řádném jednání Zastupitelstva MČ Prahy 13 jsme se jako klub Zastupitelů Top 09 ohradili proti veřejné zakázce, která byla tou dobou vypsána.

Pro ty, kteří si snad v předvánočním shonu nevšimli, byla vypsána zakázka na nákup 4 vozidel pro obnovu vozového parku Úřadu MČ Praha 13.

Finanční situace ve veřejném sektoru vybízí k úsporám. Přesto průměrná cena za vozidlo dle zmíněného výběrového řízení předpokládala průměrnou cenu za jedno vozidlo 887 500,- Kč bez DPH. S DPH vychází cena vozidla na více než 1 mil Kč. K tomu zakázka přichází v době rozpočtového provizoria.

V příloze č. 1 „Výzvy k podání nabídky ve zjednodušeném podlimitním řízení“ byla uvedena specifikace, ve které se mluvilo o vozidlech jako „automobilech střední třídy“. Vozidlo v hodnotě přes 1mil Kč je záležitost, kterou si může dovolit spíše dobře prosperující soukromá společnost nežli orgán veřejné správy. Požadavek na pohon 4x4 přesouvá zakázku do oblasti dražších vozidel střední třídy.

Podle účelu využití vozidla jsme doporučili snížit hodnotu vozidla alespoň na 720 tis vč. DPH pokud je pro účely ježdění na území Prahy 13 a spíše pro osobní přepravu. Pokud by šlo o vozidla pro využití jako nákladní, pak bychom doporučovali nakoupit spíše dodávky namísto osobních vozů v provedení N1. Cena takovýchto dodávek se na trhu již dnes pohybuje také okolo 600 tis. Kč. V případě, že by se jednalo o vozidla referentská, tak by neměla překročit cenu 350 tis Kč s DPH.

V průběhu výběrového řízení došlo „bohužel pro zadavatele“ k procesním chybám, které způsobily, že zakázka nakonec bude muset být vypsána znovu. Nyní se nabízí možnost celou zakázku přehodnotit a tak i vy občané máte nyní možnost sledovat, jestli se k návrhu Top 09, snížit významně cenu za poptávaná vozidla, skutečně přihlédne.

Jako fyzická osoba se odvažuji říci, že i takto námi koncipovaná cena musí bohatě stačit k pořízení slušných reprezentativních vozů.

Je paradoxní, že zakázka na nákup (leasing) takovýchto drahých vozidel přišla zrovna v době, kdy se převážně Top 09 na vládní úrovni vyčítá, že jejími opatřeními přichází úředníci o zajímavou část platu.

Avšak fakt, že orgán samosprávy, kterým Úřad MČ Praha 13 je, může ze svých zdrojů ve formě osobního ohodnocení takovýto propad dorovnat a namísto toho se nakupují drahá vozidla, ukazuje, že to s těmi penězi v působnosti místní správy až tak špatné asi nebude.

Nerada vidím, když na jedné straně se nesmyslně plýtvá a na straně druhé se musí pak paušálně brát tam, kde si to mnozí lidé nedokáží spravedlivě odůvodnit. Jsem zastáncem toho, že když se má šetřit, tak na všech úrovních.

 

Lenka Kotková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme