Velká jarní cyklojízda 2013

Sobota 20.4.2013 v 15:00 na Náměstí Jiřího z Poděbrad

18. 4. 2013

Jak to celé proběhne?

Cyklojízda projede okolo Riegrových sadů, přes křižovatku „U Bulhara“, po magistrále okolo Národního muzea až na Nuselský most, po kterém se vrátíme zpět a pojedeme přes Náměstí Míru, Vinohradskou a Olšanskou ulici až do cíle. TRASA je dlouhá kolem deseti kilometrů a po 15. hodině se po ní vydáme  pomalým tempem příjemným pro jezdce a jezdkyně všech kategorií, abychom kolem páté hodiny dorazili na Nákladové nádraží Žižkov.

Až sem dorazí celá cyklojízda, proběhne již tradiční rituál zvedání kol nad hlavu. V jedné z opuštěných hal Nákladového nádraží Žižkov, které je od 8. března definitivně kulturní památkou, nakonec proběhne afterparty jak se sluší a patří. Kromě samozřejmého občerstvení od sympatizantů Auto*Matu (moc děkujeme pivovaru Kácov, který nás podpořil) a spřátelených podniků bude probíhat vícero aktivit a prezentací spojených s městskou cyklodopravou, zlepšováním veřejného prostoru, Auto*Matem nebo se Žižkovem. Doprovázet je bude střídmá hudební produkce. Kolem sedmé hodiny vystoupí kapela Frukshtuck, kterou od 20:00 vystřídá koncert kapely Please The Trees a závěrem večera provede Dj Gadjo.czRadia 1.

 

Cyklojízda není jen kulturním zážitkem…

Vemte na cyklojízdu kazeťák a pusťte si na cestu svou oblíbenou hudbu. Máte-li ve sklepě originální kolo, které přes rok šetříte, cyklojízda je ideální chvíle na to, ukázat se s ním na veřejnosti. Přijeďte v převlecích, s nezvyklými módními doplňky, nebo jen nasaďte nezvykle široký úsměv a pojeďte se potkat se spolupražany, kteří některé věci cítí stejně jako vy. Kreativita a originalita se víc než cení, meze jsou dány jen pravidly slušného chování a pravidly cyklojízd.

Je ale také třeba si uvědomit, že cyklojízda není jen nevšední projížďkou pro celou rodinu. Kromě zajímavé společenské události jde zejména o oslavu svobodného pohybu po městě a o protest proti tomu, jak nedostatečná pozornost je věnována poptávce po veřejném prostoru, který by takový pohyb umožňoval.

Přípravy cyklojízdy jsou v plném proudu. Sledujte proto tento článek, cyklojizdy.cz nebo facebook událost. Budeme je průběžně doplňovat informacemi.

 

Dojeďte na sraz cyklojízdy pohodlně. Nejlepší způsob jak naplánovat cestu na místo srazu Velké jarní cyklojízdy, je použít aktualizovaný vyhledávač pražských cyklistických tras na informačním portálu Prahou na kole. (Nezapomeňte, že na cestu domů z cyklojízdy budete potřebovat světla.)

Kdo se chce zúčastnit a nesežene si doté doby kolo sám, obraťte se na spřátelenou půjčovnu OKOLO v Revoluční ulici. Pro Velkou jarní cyklojízdu nabízí akci kolo za 100Kč. Od 2.4. bude mít na webu registrační formulář pro snadné odbavení výpůjčky v den cyklojízdového náporu. Kol mají omezené množství, kdo dřív přijde, ten dřív jede…

Přidejte se v závěru cyklojízdy k celosvětové akci na ochranu Arktidy. Kdo bude chtít, bude moci spolu s dalšími stovkami lidí za jednou z hal na Nákladovém nádraží Žižkov utvořit živý nápis, který přátelé z greenpeace vyfotí z výšky. Tato akce probíhá 20. dubna po celém světě.

 

Podílejte se i Vy na přípravách

Pokud můžete, staňte se spoluorganizátorem Velké jarní cyklojízdy. Přiložte ruku a myšlenku k dílu a pomozte s propagací, přípravou nebo organizací v samotný den cyklojízdy. Můžete se zapojit následujícími činnostmi:

ZVĚTE své přátele a známé, ať je nás co nejvíc.

SDÍLEJTE Facebookovou událost Velká jarní cyklojízda 2013 na svém profilu a zvěte.

PŘIPOJTE SE k desítkám dalších špuntařů a zároveň distributorů speciálních bezplatných cyklonovin; je třeba pokrýt přes 120 křížení s bočními ulicemi,tramvajovou tratí a přechody, zatím se přihlásilo 35/70 lidí,  kteří by se ideálně na špuntování měli podílet, zde najdete aktualizovaný seznam potřebných dobrovolnických prací

ŠIŘTE bannery a grafické materiály Velké jarní cyklojízdy.

POSILTE osádku Auto*Matu na afterparty a pomožte na infostánku, s přípravami nebo s úklidem

STAŇTE SE ČLENEM/ČLENKOU Klubu přátel Auto*Matu a podílejte se drobnými finančními příspěvky (od 150Kč měsíčně) na udržování a zvyšování akceschopnosti a nezávislosti Auto*Matu. Členi Klubu přátel zajišťují již 1/3 rozpočtu organizace. I tak je velká část práce členů Auto*Matu dobrovolná.

V případě zájmu o nabídnutí svých sil, pište prosím Ivě Pohankové na iva.pohankova@auto-mat.cz.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme