TOP 09 v Praze 10 bude žádat odvolání „pirátské“ místostarostky kvůli podezření z klientelismu

18. 10. 2019

Na pondělním jednání Zastupitelstva městské části Praha 10 navrhne TOP 09 odvolání Jany Komrskové. První místostarostka za Piráty dosadila neúspěšnou komunální kandidátku Pirátů na pět různých placených pozic a umožnila jí zcela v rozporu s předpisy ovlivňovat, komu půjdou zakázky za městské peníze. 

„Jana Komrsková prosadila, aby komunální kandidátka Pirátů Lenka Dvořáková prakticky hned po ustavujícím zastupitelstvu, usedla na několika úřadem placených místech, kromě toho byla její placenou externí poradkyní. Právě z pozice externí poradkyně nechala Lenka Dvořáková bez mrknutí oka přihrát zakázku firmě svého manžela. Požadujeme, aby Piráti vyvodili politickou odpovědnost, kterou se tak ohání. Tím spíše, když o protežování firmy manžela své poradkyně 1. místostarostka prokazatelně věděla. Jejich chování je nepřípustné“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Pek. 

Lenka Dvořáková kandidovala v loňských volbách za Piráty a místo v zastupitelstvu ji uniklo jen o dvě místa. Ani tak ale nepřišla zkrátka, Piráti se jí hned po nástupu do funkcí „odvděčili“ dosazením hned na několik placených postů. 

Kromě toho, že Dvořáková radila 1. místostarostce se sportem, zasedala také v bezpečnostní a dopravní komisi, v komisi pro strategii zdravého města a stala se po volbách místopředsedkyní dozorčí rady městské společnosti Praha 10 – Rekreace, a.s.

Sport, bezpečnost, akciovky i majetek jsou přitom gesce, které v Praze 10 nyní přísluší Pirátům. 

„Jako externí poradkyně pro sport, kterou si přímo vybrala 1. místostarostka Komrsková, pak paní Dvořáková prosadila zakázku firmě svého manžela. Tiché stažení paní Dvořákové ze všech funkcí, které navíc Piráti zastupitelům nijak neodůvodnili a o střetu zájmů nikoho neinformovali, opravdu nepovažujeme za dostatečné řešení situace. Na úřadě je minimálně 5 poradců dosazených jednotlivými radními. Kauza paní Dvořákové je tak dost možná jen špičkou ledovce,“ upozorňuje Tomáš Pek. 

Zastupitelé za TOP 09 při nečinnosti koalice sami navrhnou na pondělním zastupitelstvu odvolání 1. místostarostky Jany Komrskové. Jednání zastupitelstva se koná 21. října od 15 hodin.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme