TOP 09 odmítá zvyšování daní, požaduje svolání mimořádného zastupitelstva

30. 8. 2019

Rada městské části Praha 10 v těsném hlasování schválila návrh na navýšení daně z nemovitosti o 100 procent. TOP 09 takové navýšení odmítá, stejně jako způsob, kterým bylo přijato. Prosadily ho totiž strany, které v zastupitelstvu nemají většinu. TOP 09 proto požaduje svolání mimořádného zastupitelstva - nechce totiž, aby o věci, která vytáhne peníze z kapes tisíců lidí, rozhodlo jen pět jednotlivců z hnutí VLASTA a Pirátů. 

Radní Prahy 10 na konci června rozhodli, že skokově navýší daň z nemovitosti. Konkrétně chtějí, aby se daň zvýšila o 100 procent. Každý, kdo vlastní na území městské části jakoukoli nemovitost podléhající dani, by tak už v příštím roce měl zaplatit daň dvakrát vyšší než letos.

„TOP 09 vadí jak samotné rozhodnutí, které dolehne na tisíce lidí, tak způsob, jakým bylo přijato. Rada nebyla jednotná, návrh prošel jen díky zástupcům Koalice VLASTA a Pirátů. Ti ale nemají v zastupitelstvu většinu. Pět lidí rozhodlo o něčem, na co budou doplácet obyvatelé Prahy 10. A to bez jakékoli dohody nebo projednání ve zřízených poradních orgánech a politických klubech, přestože na přípravu rozhodnutí měli celý měsíc včetně vhodného termínu jednání zastupitelstva,“ vysvětluje Tomáš Pek. 

TOP 09 proto už začala se sbíráním podpisů, na základě kterých bude požadovat svolání mimořádného zastupitelstva. Vždy, když se rozhodovalo o podobných záležitostech, mělo právě zastupitelstvo, jako nejvyšší orgán městské části, poslední slovo. 

„Je zvolených 45 zastupitelů, kteří dostali důvěru zdejších obyvatel. Pokud se tedy pět lidí rozhodne, že takto výrazně sáhne do peněženek voličů, měli by to být právě zastupitelé, kteří rozhodnutí buď schválí, nebo odmítnou. V opačném případě je zastupitelstvo jen divadlo, které občas odehraje představení, ale ve skutečnosti rozhoduje pár jednotlivců. To je nepřijatelné,“ dodává Pek. Zatímco ke všem důležitým rozhodnutím v městské části je třeba 23 hlasů ze 45 zastupitelů, navýšení daně schválilo jen 5 z 9 radních.

Jednání zastupitelstva, které vedle TOP 09 požadují také další opoziční strany, bylo navrženo na 9. září. O termínu ale rozhoduje samostatně starostka a požadavek nemusí reflektovat. Jednání tak může být svoláno i jindy v krátké lhůtě dané zákonem. 

I pokud by Praha 10 na navýšení daně z nemovitosti trvala, záměr musí potvrdit ještě zastupitelstvo hlavního města, kde už se ale jedná spíše o formální posvěcení, při kterém hlavní město obvykle respektuje přání městských částí.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme