TOP 09 odmítá zrušení stipendijního programu pro studenty z pěstounské péče a dětských domovů

27. 5. 2019

Praha 10 se rozhodla ukončit stipendijní program pro studenty vysokých a vyšších odborných škol, kteří vyrůstali v pěstounských rodinách nebo dětských domovech. TOP 09 toto rozhodnutí vládnoucí koalice odmítá, finanční úspora je pro městskou část totiž minimální, dopad na studenty však bude mít zásadní.

„Praha 10 se bez jakéhokoli odůvodnění rozhodla ukončit podporu mladých lidí, kteří jsou i přes horší startovací podmínky ve svém studijním životě úspěšní. To je věc, se kterou nemůžeme souhlasit,“ říká Ondřej Počarovský.

Praha 10 chce ukončit všechny jednotlivé složky stipendia, kterého se dosud studentům dostávalo: tedy finanční podporu, příspěvek na pomůcky i možnost bezplatného ubytování ve studentském domě.

„Je to pro nás absolutně nepochopitelné. V tuto chvíli Praha 10 podporuje celkem 11 studentů, takže se bavíme o nákladech asi 900 tisíc ročně. To je v téměř s půl druhou miliardou hospodařícím rozpočtu poměrně malá částka, pro studenty, kteří nemají rodinné zázemí, ale bývá stipendium často možností, jak úspěšně dostudovat,“ upozorňuje Tomáš Pek.

Zastupitelé TOP 09 budou na pondělním zastupitelstvu hlasovat proti tomuto návrhu, přesto ho však vládnoucí koalice ODS, Pirátů a hnutí VLASTA zřejmě prosadí. V takovém případě TOP 09 navrhne, aby program „doběhnul“, tedy byl ponechán alespoň pro studenty, kterým již městská část stipendium přiznala.

„Koalice dál látá díry ve svém rozpočtu, tentokrát na úkor budoucnosti studentů, kteří se už tak perou se znevýhodněním. Jistě stojí za zmínku fakt, že částka, kterou nyní radní ušetří zrušením stipendií v podstatě odpovídá částce, kterou si přidali na své vlastní platy,“ uzavírá Radek Lojda.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme