TOP 09: Důvody, proč jsme nehlasovali pro koaliční návrh rozpočtu na rok 2012

14. 2. 2012

V pondělí 6. 2.2 012 se konalo první letošní zasedání zastupitelstva MČ Praha 10. Zasedání mělo dobrý začátek, klub TOP09 jednomyslně hlasoval pro schválení návrhu týkajícího se zvýšení transparentnosti radnice Prahy 10: zavedené elektronického hlasování zastupitelů a zveřejňování podkladů k jednání zastupitelstvu pro občany na radničním webu ještě před samotným zasedáním. Tentokrát byla politická vůle i na straně koaličních zastupitelů a oba body byly schváleny.

Dalším bodem – nejdůležitějším z celého zasedání – bylo schvalování rozpočtu na rok  2012. Před samotným hlasováním se o slovo přihlásil zastupitel Jan Šnajdr (TOP 09): „Jako člen finančního výboru jsem na jeho zasedání rozpočet podpořil. Pro jeho snahu o úspornost. To ovšem neznamená, že by se mi líbil. Svůj názor na nákup stadionu Bohemians jsem nezměnil. Zrovna tak přestavba Penzionu Malešice na dům ústupového bydlení mi připadá neekonomická. Dále mi vadí, že i přes zapojení příjmu z prodeje nemovitého majetku je do rozpočtu zapojeno dalších 259 milionů z příjmů minulých let. Ty ovšem pochází také z prodeje nemovitého majetku. A tak se ptám, kde bude brát MČ peníze na daší naléhavé potřeby v příštích letech?“

Poté se o slovo přihlásila další členka finančního výboru za TOP 09, zastupitelka Kamila Procházková: “ Jsem stejně jako kolega Šnajdr členkou finančního výboru a na jeho zasedání dne 17.1 jsem také zvedla ruku pro rozpočet. To ovšem neznamená, že se mohu s  některými jevy v rozpočtu ztotožnit. Na jeho příjmové straně se objevuje částka ve výši až 750 mil. za prodej hmotného majetku. Na straně výdajové se muselo škrtat např. i v sociální oblasti. Škrty v některých kapitolách na výdajové straně a prodej hmotného majetku na straně příjmové by nemusely být tak vysoké. Pokud by např. ve výdajové části nefiguroval, byť zatím skrytý v investiční rezervě, záměr na odkoupení nemovitosti fotbalového stadionu Ďolíček.“ Starosta Milan Richter (ODS) následně reagoval ve smyslu, že hospodářská a finanční situace není dobrá a že rada udělala maximum pro to, aby provedla škrty tak, aby negativní do
pady na život občanů Prahy 10 byl co nejnižší. Vysvětlení, proč při škrtání dostali před Ďolíčkem přednost i některé projekty v sociální oblasti, se starosta i radní vyhnuli. Rozpočet byl posléze schválen hlasy zastupitelů ostatních klubů.

Na závěr klub zastupitelů TOP 09 zaznamenal další úspěch. Po více než roce naší snahy se podařilo prosadit, aby se o Gutovku začala starat společnost v  100% vlastnictví Prahy 10. Starosta Richter před hlasováním sice opět házel vinu za špatně postavenou Gutovku na TOP 09 (nutno podotknout, že TOP 09, v době, kdy byla Gutovka otevřena, ještě neexistovala). Posléze starosta alespoň přiznal spoluodpovědnost a při následném hlasování byl bod odhlasován. Riziko, že Gutovka bude po ukončení stávající smlouvy s  nynějším nájemcem, firmou HAMRsport, na konci března 2012 pro veřejnost uzavřena, bylo tedy konečně zažehnáno. Jan Šnajdr (TOP 09) navíc podal podnět na řešení, které by mělo přinést úspory v nákladech na elektrickou energii  spotřebovanou v rámci areálu Gutovka, a to až v  hodnotě 400 000 Kč ročně.

Jiří Liška
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme