Rozpočet Prahy 10: Současná koalice za tři roky „nasekala” deficit 900 milionů korun, materiál prosadila v rozporu s vlastními pravidly

21. 12. 2020

Koalice ODS, Pirátů a VLASTA při pondělním jednání zastupitelstva bojovala o každý hlas, aby se jí podařilo schválit děravý rozpočet na další rok. Podle TOP 09 se jí to podařilo jen díky proceduře, která je dost pravděpodobně za hranou zákona. Nedopracovaný a netransparentní rozpočet umožnila starostka městské části schválit díky distančnímu hlasování v rozporu se schválenými pravidly městské části. 

„Koalice neměla dost hlasů na prosazení návrhu rozpočtu, takže se opřela o distanční hlasy. Jenže jejich použití nemělo být povoleno a my tak máme silné obavy, že nejdůležitější materiál roku byl prosazen neoprávněně. Je to další z nepochopitelných chyb, kterých se současné vedení města dopouští,“ říká místopředseda pražské TOP 09 a zastupitel Prahy 10 Tomáš Pek. 

Ten zároveň upozorňuje, že na sílu protlačený rozpočet prohlubuje problémy s hospodařením, které městská část pod vedením ODS, Pirátů a koalice VLASTA dlouhodobě řeší. 

„Současná koalice schválila rozpočet, který počítá s tím, že za roky svého vládnutí 2019 až 2021 naakumuluje Praha 10 deficit ve výši  900 milionů korun. To znamená, že kdyby současní radní neměli po svých předchůdcích na účtech přes 1,2 miliardy korun, byla by už radnice zcela finančně vyčerpaná,“ říká Pek. 

Zastupitelé za TOP 09 rozpočet nepodpořili nejen kvůli nezákonnosti procesu, velkým chybám v materiálu a obrovskému schodku, ale také proto, že je podle nich zásadně netransparentní. 

„Rozpočet omezuje kontrolu zastupitelstva nad nakládáním se stovkami milionů korun, stejně tak omezuje možnosti obyvatel Prahy 10 sledovat, jak s jejich penězi nakládá Rada městské části. Všichni sledujeme, jak Praha 10 přichází zcela chaotickým vedením `na buben` a radní nám neumožňují tomu jakkoli bránit,“ vysvětluje Tomáš Pek. 

Podle něj si koaliční zastupitelé dnes odhlasovali jen obecný rámec rozpočtu a pro radní funguje vlastně jako bianco šek na nakládání s miliony korun, aniž by jejich rozhodnutí mohlo zastupitelstvo jako nejvyšší orgán městské části smysluplně kontrolovat. 

Návrhy na změnu usnesení, které by jednoznačně a transparentně definovalo, které položky jednotlivých kapitol rozpočtu schvaluje zastupitelstvo, koalice bez dalšího odmítla. 

„Není třeba se zabývat detaily rozpočtu, protože tyto detaily ZMČ neschvalovala. Jen podotýkáme, že s největší investicí - rekonstrukcí radnice - se v r. 2021 nepočítá. Jen se dofinancovaná projektová dokumentace stavby a prodlužují se dříve plánované termíny,“ vysvětluje Tomáš Pek. 

Bezradnost současné koalice ODS, Pirátů a koalice VLASTA potvrdilo v pondělí i jejich rozhodnutí, že z programu vyřadí víc jak polovinu bodů jimi samými navržených k projednání. A to i těch, na jejichž projednávání se chtěla podílet veřejnost. I toto hlasování se opíralo o zmiňované distanční hlasy a dle TOP 09 proto nemělo oporu v platných pravidlech.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme