Rozpočet Prahy 10: I přes zdražování a prodej bytů s velkým schodkem a bez rekonstrukce radnice

21. 12. 2021

Praha 10 si v pondělí schválila další schodkový rozpočet. I přes sliby o vyrovnaném rozpočtu, přes zvyšování nájmů v obecních bytech, zavedení placených parkovacích zón a zvyšování daní, dál nezvládá hospodaření. Koalice navíc znovu odložila rekonstrukci radnice v zuboženém stavu a propadne jí tak přislíbená více než dvousetmilionová dotace.

Koalice v Praze 10 protlačila další schodkový rozpočet, tentokrát se schodkem 252 milionů korun. Radní za dobu svého působení dvojnásobně zvedli daň z nemovitosti, mají dodatečné výnosy z parkovacích zón, zvedli v době pandemie nájmy v obecních bytech. Přesto to nestačí. Sliby, jak skvěle bude koalice hospodařit, zůstaly nesplněny a byly podvodem na voliči. Tyto sliby asi nikdy nebyly míněny vážně nebo jsou navíc svědectvím absolutní naivity koalice,“ říká zastupitel za TOP 09 Tomáš Pek.

Zdůrazňuje, že život se obyvatelům městské části za poslední roky citelně prodražil, aniž by ale radnice prostředky uměla využít pro zlepšení kvality života v Praze 10 nebo k sestavování vyrovnanějšího rozpočtu.

Peníze dál mizí, kvalita života ale nijak neroste. To, jak současní radní z koalice VLASTA a Pirátů hospodaří, bude všechny jejich nástupce trápit mnoho let,“ podotýká zastupitel Ondřej Počarovský.

Zastupitelé za TOP 09 v pondělí kritizovali také další odklad rekonstrukce radnice. Budova na Vršovické ulici, která je prokazatelně v zuboženém a navíc zhoršujícím se stavebním stavu, si rekonstrukci zaslouží. Za téměř celé volební období ale nebyla současná koalice schopná rekonstrukci nastartovat.

Jediné, čeho koalice dosáhla, je mnohaleté zpoždění rekonstrukce, o jejíž nutnosti a urgentnosti nás zároveň přesvědčuje. Návrh rozpočtu na rok 2022 nicméně jasně potvrzuje, že s opravami se nezačne ani příští rok a budova se tím pomalu již stává nebezpečnou. Současná koalice, která tak moc chtěla rekonstruovat, tak za celé volební období zvládne pravděpodobně jediné – rekonstrukci prodražit o mnoho desítek milionů korun,“ říká zastupitel Radek Lojda.

Upozorňuje totiž, že odklad rekonstrukce, se kterým radní počítají, povede k tomu, že Praha 10 přijde o nárok na slíbenou dotaci od Ministerstva životního prostředí. Nejde přitom o zanedbatelnou částku, městská část měla přislíbeno až 200 milionů korun.

Za roky nečinnosti navíc rapidně vzrostly také ceny práce a veškerého materiálu, takže s dalšími odklady logicky rostou celkové náklady na opravu budovy radnice. Podobné zdražení se týká i dalších odkládaných projektů.

Tomáš Pek, místopředseda TOP 09 – Praha, 607 084 652

Radek Lojda, předseda TOP 09 – Praha 10, 777 849 744

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme