Radnice Prahy 10 neumí získat peníze, daň z nemovitostí vzroste i přes odpor TOP 09 a obyvatel

26. 11. 2019

TOP 09 na pondělním jednání zastupitelstva Prahy 10 navrhla, aby se v nejbližším možném termínu snížila daň z nemovitostí na úroveň roku 2018. Proti rozhodnutí koalice ODS, Pirátů a koalice VLASTA zvýšit od ledna daň na dvojnásobek, se totiž postavily stovky občanů Prahy 10, kteří podepsali petici.

Současná koalice neumí hospodařit. Má více než miliardu na účtu a nepřeberné množství způsobů, jak zvýšit své příjmy. Místo toho, aby tyto možnosti využila, se rozhodla pro nejjednodušší způsob zisku a sáhla do kapes obyvatelům Prahy 10, ze kterých od ledna vytáhne dvojnásobnou daň z nemovitosti. Obyvatelé to samozřejmě pocítí, a přitom je to zbytečné – stejné peníze by se daly do rozpočtu dostat i bez toho, aniž by neschopnost vedení radnice Prahy 10 museli platit občané,“ říká předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda.

Daň z nemovitosti vzroste už od ledna na dvojnásobek, a to jak lidem, kteří vlastní byt nebo dům, tak podnikatelům. Citelný zásah do rodinných a firemních rozpočtů přitom původně zastupitelstvo ani nechtělo veřejně projednat. Návrh prošel potichu jen Radou městské části, kde ho prosadila politická uskupení, která v zastupitelstvu ani nemají většinu.

„Iniciovali jsme proto petici, která žádala projednání tématu na zastupitelstvu. Doufali jsme, že ODS, která na magistrátu i celostátní úrovni prosazuje nízké daně a je i proti zvyšování daně z nemovitostí, svůj postoj zachová a nebude obyvatelům Prahy 10 daně zvyšovat,“ říká Radek Lojda.

TOP 09 proto na pondělní jednání zastupitelstva, kde se projednávala zmiňovaná petice, přinesla návrh na snížení daní. Se zvýšením daní od ledna se sice už nic dělat nedá, zastupitelé za TOP 09 ale navrhli, aby se v nejbližším možném termínu, tedy od ledna 2021, daň opět snížila na úroveň roku 2018.

„Bohužel, ani ODS náš návrh nepodpořila a dál tak trvá na dvojnásobné dani z nemovitostí. TOP 09 je rozhodnutá návrh předkládat klidně znovu, pro případ, že by si ostatní strany v dalších týdnech rozvzpomněly na své sliby voličům,“ říká Radek Lojda

TOP 09 přitom v důvodové zprávě zdůraznila, že Praha 10 disponuje velkým bytovým fondem nebo že existují možnosti čerpání různých dotací na celou řadu jejích projektů – tedy že peníze, které vybere na dani z nemovitostí, se dají s trochou úsilí sehnat i jinde.

Do rozpočtu má daň přinést údajně 80 milionů ročně, přitom jen prodej ruiny v Malínské ulici, jejíž správa je pro město drahým problémem, mohl vynést přes 80 milionů korun. Z prodeje ale Praha 10 bezdůvodně a bez vysvětlení vycouvala a podobnou částku si raději „vezme“ od svých obyvatel. 

Nezájem radních o obyvatele Prahy 10 pokračuje. Nedořešili zrušení pohotovosti v Malešicích.

Nezájem o obyvatele prokázali zástupci koalice i u dalšího tématu, zrušené pohotovosti na poliklinice v Plaňanské. Ti totiž se zrušením služby, kterou za rok využilo kolem 10 tisíc pacientů, nesouhlasí.

Otevřená radnice si řekla, že je služba finančně nákladná, ze zákona jí

musí řešit kraj, a tak poslala 10 tisíc ošetřených pacientů do FN Královské Vinohrady

nebo jinam, bez zájmu o to, zda budou připraveny dostatečné kapacity pro ošetření dětí a

dospělých, zda to bude čeho zaplatit. To všechno s odkazem, že je to nezajímá, protože jde o záležitost pražského magistrátu,“ říká zastupitel TOP 09 Ondřej Počarovský.

Ten zdůrazňuje, že současná koalice pohotovost zrušila, ale až velmi pozdě začala řešit skutečné dopady a jednat s FNKV o tom, jak se rozhodnutí promítne do jejího provozu.

Měsíc před tím, než se pohotovost zavře, máme na stole návrh, abychom FNKV darovali 300 tisíc. Není řečeno proč, ani na co, není řečeno, jak se to promítne do služeb. Ale co je nejhorší – vůbec nikdo jasně neřekl, jestli je od 1. ledna s jistotou zaručeno, že FNKV nápor nových pacientů zvládne,“ říká Ondřej Počarovský.

Stejně jako v případě daně z nemovitostí, zvolila koalice velmi alibistický přístup, kdy problém přesunula – nemusí ho řešit radní, budou ho za ně muset řešit přímo občané.

Není pravda, že musí zvedat daně. Není pravda, že by byl vybrakovaný účet, jak koalice ráda opakuje. Není pravda, že pohotovost v Malešicích byla nevyužívaná, není pravda, že se nezhorší dostupnost péče,“ uzavírá Lojda.

Současná koalice zatím funguje tak, že na jedné straně ruší služby, na straně druhé si za to nechává víc platit. Většinu svých kroků přitom není schopná jakkoli odůvodnit a občany místo vysvětlení zásobuje jenom snůškou výmluv,“ říká Radek Lojda.

V Praze 25. listopadu 2019

Zastupitelé za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme