Radní Prahy 10 Kočí by měl odstoupit. Tajil, že zdejší sociální služby přijdou chybou až o 60 milionů korun

27. 12. 2019
V Praze 10 může v příštím roce chybět až 60 milionů korun na sociální služby. CSOP, která o peníze z grantů žádá, totiž „opomněla“ žádost o desítky milionů včas podat. Radní pro sociální oblast Michal Kočí (Piráti) o problému věděl dávno před schvalováním rozpočtu, problém přitom tajil a podle TOP 09 by měl odstoupit. 
Praha 10 může přijít o granty a dotace, které mají pomáhat rodinám a seniorům. Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci, příspěvková organizace městské části, totiž neodeslala žádosti, které jsou pro získání desítek milionů na pomoc nejcitlivější skupině obyvatel potřeba. 
 „Jedná se o absolutní selhání pana Kočího (Piráti), současného radního pro sociální oblast. Právě ten nese politickou odpovědnost i za CSOP. Každý radní před panem Kočím dohlížel na to, aby takto důležité žádosti odcházely včas a kvalitně, protože se týkají přímo obyvatel Prahy 10. To se letos nestalo a Praha 10 může přijít až o 60 milionů korun, které měly jít na sociální služby. Nemůžeme dopustit, aby právě na lidi, kteří jsou na nich závislí, dolehla politická neschopnost našich radních,“ říká zastupitel za TOP 09 a radní pro sociální oblast Ondřej Počarovský v letech 2016 - 2018. 
 Radní z koalice ODS, koalice VLASTA a Pirátů navíc o problému věděli, přesto o něm neinformovali ani při projednávání rozpočtu, na který má velký dopad: pokud by se jednalo o 60 milionů korun, je to téměř třetina rozpočtu celého CSOP a další prohloubení deficitního rozpočtu až k úrovni  minus 400 milionů korun. 
 „Pan radní Kočí je historicky první radní, který si granty nechal utéct. Za ještě větší selhání ovšem považujeme fakt, že před zastupiteli tuto skutečnosti tajil, a to i při projednávání rozpočtu na rok 2020. Zatímco tedy občanům koalice tvrdila, že má město skvělý rozpočet, už v tu chvíli věděla, že jí chybí dalších až 60 milionůna sociální služby. Je to věc, ze které by se měla okamžitě vyvodit politická odpovědnost,“ říká zastupitel Tomáš Pek. 
 Pokud se nepodaří okamžitě najít cesty, jak chybu současné koalice napravit, výpadek desítek milionů korun postihne seniory, nebo rodiny, které se starají o nemocné příbuzné. Peníze z grantů měly jít například na pečovatelskou službu, domácí zdravotní péči, chod domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem nebo odlehčovací a další služby. Tam všude by mohly peníze v příštím roce chybět. 
 Ondřej Počarovský (TOP 09) ihned poté, co se o problému dozvěděl, vyzval k mimořádnému jednání Výboru pro sociální věci a zdravotnictví, aby se problém začal řešit co nejrychleji, tato výzva však zatím zůstává bez reakce. 
 “Očekávám, že všechny koaliční strany mé žádosti vyhoví a společně se pustíme do řešení průšvihu, který Praha 10 na úrovni sociální politiky ještě nezažila. Doufejme, že již bez radního, který selhal. Radní pro sociální oblast se totiž o granty nijak nezajímal, nic neřešil,“ říká Ondřej Počarovský. „Kvůli prkotinám, utíkají velké věci. Třikrát předložil radní Kočí materiál k zrušení “modrých dodávek”, dosud však věc nedořešil. Zrušil pohotovost v Malešicích, aby bylo na jiné služby. A co se stalo? Městské části chybí 60 milionů právě na ty jiné, ohromně důležité, doposud standardně podporované služby,“ uzavírá Tomáš Pek.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme