Prázdná hesla + prázdná kasa = rozpadající se radnice

22. 9. 2021

Pamatujete si pirátské heslo PUSŤTE NÁS NA NĚ, a jak chtěli téměř všechny politiky před nimi pozavírat?

Takže to jediné, co se Pirátům podaří zavřít je pravděpodobně budova radnice Prahy 10 pro neschopnost včas zajistit její rekonstrukci.

Pamatujete si heslo Koalice Vlasta KONEC BEZRADNÉ RADNICE?

Takže po třech letech jejího vládnutí a starostování to vypadá, že to znamenalo nástup politiků ještě bezradnějších. Tedy START JEŠTĚ BEZRADNĚJŠÍ RADNICE.

Pamatujete si heslo STOP MILIARDOVÉ RADNICI?

Taky jste si mysleli, že to znamená opravit radnici levněji? Nikoliv. Zjevně to znamená, že se po dlouhých třech letech vládnutí dostanete do situace, kdy na to nemáte peníze, nemáte vybrané náhradní prostory, neplníte podmínky půjčky Hlavního města Prahy, neplníte podmínky přislíbené dotace MŽP. Tedy vlastně podmíněný STOP radnici jako takové.

KDYŽ INFLACE JE RYCHLEJŠÍ NEŽ KONTROLA

Během 3/4 roku, kdy kontrolovali a kosmeticky upravovali rozpočet rekonstrukce a docílili papírového snížení ceny o cca 130 milionů na miliardu a sto milionů korun, došlo k inflačnímu nárůstu ceny o mnohem vyšší částku. Místo úspory tak došlo k další ztrátě ve vysokých desítkách až stovkách milionů korun.

Odhad ztráty vychází z čísel oficiálně dodaných místostarostou ODS, kdy roční nárůst cen stavebních prací dle oficiálního stanoviska městské části činí 15 až 24% ročně, tedy fakticky dochází k dalšímu nárůstu ceny mezi 140 až 220 miliony korun. K tomu připočtěte minimálně další půlrok, kdy se nebude dít nic a ceny raketově rostou. Není vybrán dodavatel, není stavební povolení, není projekt na zlevnění formou nižších standardů stavby, o kterých opozice mluvila před více než rokem.

À propos:

Až uvidíte, že kolem radnice roste lešení, neradujte se. To není začátek levné rekonstrukce budovy. To se jen za další tučný peníz zajišťuje, aby kolemjdoucí nezabilo například padající okno či kusy fasády.

A už víte, proč byl vystěhován úřad práce a další nájemníci? Tak proto, aby byl prostor pro úředníky městské části, jejichž kanceláře budou nepoužitelné a uzavřou se.

I to jsme se dozvěděli od vládnoucí koalice na pondělním zastupitelstvu městské části Praha 10.

Opravdu chtěl volič v roce 2018 takové konce?

Tomáš Pek, zastupitel

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme