Praha 10 stále neví, jestli získá chybějících 50 milionů na sociální služby, radního přesto ve funkci podržela

28. 1. 2020

Stávající koalice v Praze 10 v pondělí přiznala, že stále není jisté, že se podaří získat 50 milionů korun na sociální služby, o které organizace CSOP nepožádala v dotačním a grantovém řízení. Pirátského radního pro sociální oblast Michala Kočího, který má problematiku v gesci, ale odvolat odmítla. Koalice ze strachu ani nepřipustila o tomto bodě hlasovat.

Zastupitelé za TOP 09 proto vyzvali radní Prahy 10, aby do března předložili návrh, jak městská část zajistí provoz všech sociálních služeb, který může ovlivnit výpadek 50 milionů korun. To ale koalice odmítla.

„Koalice na jednu stranu přiznává, že došlo k extrémní chybě, že částka 50 milionů je nezanedbatelná, a že nedokáže nyní zaručit, že promeškané granty dostane. Na stranu druhou ale žádné řešení nenabízí a navíc odmítá říct, jakým způsobem chod služeb, na kterých závisí nejcitlivější skupiny obyvatel, zajistí,“ říká zastupitel a bývalý radní pro sociální oblast Ondřej Počarovský.

Organizace CSOP, která služby poskytuje, v listopadu nepožádala o granty a dotace ve výši až 50 milionů korun, které měly jít například na péči o seniory nebo sociální služby pro rodiny. Současná koalice v Praze 10 tvrdí, že klienti tuto chybu nepocítí, na pondělním zastupitelstvu ale odmítla říct, jak problém hodlá vyřešit.

„Žádali jsme, aby nám radní předložili návrh, kde vezmou chybějících 50 milionů, a hlavně aby je změnou rozpočtu na příštím zastupitelstvu přesunuli do rozpočtu CSOP, kde chybí. Jen to by garantovalo, že bude péče zajištěna. To ale koalice odmítla, změny provádět nechce, problém zametla pod koberec a hodlá nás o něm informovat až za několik měsíců. To je absolutně nepřijatelné,“ říká zastupitel a místopředseda pražské TOP 09 Tomáš Pek.

Ten navíc zdůrazňuje, že i když Praha 10 ve svém rozpočtu 50 milionů na sociální služby přesune, budou chybět někde jinde. Taková částka by stačila například na rozšíření kapacity ve školce u Vršovického nádraží nebo na rekonstrukci školky v Bajkalské.

„Pokud se nepodaří získat peníze z dotací a grantů, o což se zástupci TOP 09 snaží, bude je muset Rada odněkud přesunout. My jsme se v pondělí ptali, odkud je chce vzít, protože se jedná o velkou sumu, která prostě bude po přesunu někde chybět,“ vysvětluje.

Problém, za který nese faktickou vinu odvolaný šéf CSOP a politickou odpovědnost radní pro sociální oblast Michal Kočí, se tak na pondělním zastupitelstvu nijak nepřiblížil k jakékoli formě řešení.

„Současná rada nevysvětlila, jak problém vyřeší, odmítla naše návrhy, na to, jak spolehlivě zajistit chod služeb, odmítla dokonce, že by došlo k politické chybě, což je absurdní. Pan radní Kočí o problému mlčel, tajil ho při projednávání rozpočtu, není schopen říct, zda a jak ho vyřeší, odmítá návrhy na to, jak zajistit chod služeb. Je prokazatelně nekompetentní, za svou nekompetentnost odmítá nést odpovědnost a rada ho ve funkci drží, přesto, že jediné, co jsme se od něj včera dozvěděli, bylo to, že jako obvykle za nic nemůže,“ uzavírá zastupitel a předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda.

Zastupitelé za TOP 09