Praha 10 se vzdává cenného „Baťova“ domu na Moskevské – i s byty, které mohla opravit

12. 4. 2021

Vedení Prahy 10 se rozhodlo, že se zbaví jedné z nejcennějších budov na svém území. Funkcionalistický „Baťův“ dům na hlavní třídě Vršovic neumí a nechce využít, tak jeho správu převádí na hlavní město. Tím Praha 10 přichází také o možnost rozhodnout o jeho využití a také o několik bytů, které mohly sloužit obyvatelům Desítky.  

Radní Prahy 10 už dva roky selhávají ve všem co souvisí se správou majetku městské části. Jejich neschopnost nakládat s nemovitostmi potvrzuje i dnešní rozhodnutí o historicky cenném „Baťově“ domě na Moskevské. 

„Dům mohl mít celou řadu využití a městské části přinášet peníze. Současná koalice ale svým jednáním dokázala jenom to, že městská část přijde o šanci mluvit do budoucího využití skvělé nemovitosti. Byty v ní nepronajme, a žádné peníze z toho mít nebude,“ říká Tomáš Pek.

Radní Beneš za Piráty už loni připravil velmi pochybný materiál, ve kterém výhledově počítal s prodejem celého domu na Moskevské – hlavní třídě Vršovic. Dům ovšem městská část nevlastní, má ho pouze svěřený. S nepochopitelným nápadem na jeho prodej se proto radní Beneš musel obrátit na hlavní město. A ani tam se nápad na prodej takto cenné nemovitosti v atraktivní lokalitě nelíbil. 

„Hlavní město chápe, že je prodej nesmyslný. A tak se rozhodlo, že než aby o dům Praha přišla, raději ho Praze 10 odsvěří. Výsledek ročního úsilí pana Beneše je tak vskutku tristní – nejenže dům (zaplať pánbůh) neprodal, ale navíc Praha 10 přišla o možnost rozhodovat, jak se s nemovitostí naloží,“ vysvětluje Tomáš Pek. 

Zbavení se domu je chyba, která navíc vůbec nebyla nutná. „Radní argumentují nedostatkem peněz. Ten ale plyne jen z jejich neschopnosti hospodařit. Na jedné straně zcela nepochopitelně zrušili prodej ruiny v Malínské ulici, která nemá žádný význam, na straně druhé se zbavují domu, kde mohly být byty. Kdyby ruinu prodali, mohli mít dost peněz na rekonstrukci Baťova domu. Tohle jejich počínání postrádá smysl, a bohužel na to budeme všichni doplácet ještě desítky let,“ uzavírá Pek. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme