Praha 10 podporuje místní památky. Jejich majitelé mohou žádat o peníze na opravu

Majitelé kulturních památek, ale také historicky významných staveb, které památkové ochraně nepodléhají, mohou nyní žádat o peníze na opravu těchto nemovitostí. Praha 10 na to pro letošní rok vyčlenila dohromady 2 miliony korun ze svého rozpočtu.

8. 3. 2018

Rada městské části minulý týden schválila nový dotační program, který umožní majitelům památek ale také historicky nebo architektonicky významných objektů v Praze 10 žádat o peníze na jejich opravu nebo údržbu.

„Je to způsob, kterým se staráme o historický stavební fond naší městské části. Jsme totiž přesvědčeni o tom, že je v Praze 10 několik cenných budov, které na peníze z jiných dotačních programů na památky nedosáhnou, přesto by si ale zasloužily třeba obnovit fasádu, opravit střechu, repasovat historická okna, nebo jiné úpravy. Majitelům podobných objektů chceme pomoci novým dotačním programem, díky kterému si budou moci zažádat o finanční prostředky na podobné opravy," říká první místostarosta Tomáš Pek.

Grantový titul je zaměřen především na obnovy pláště budov nebo společných prostor tak, aby díky němu postupně docházelo ke zlepšování kvality veřejného prostoru jako celku.

Majitelé památek i významných staveb obdrží v nejbližší době dopis, který je o novém dotačním programu bude informovat. Každou žádost bude vyhodnocovat komise složená z odborníků.

Na program jsou letos vyčleněny dva miliony korun: 1,2 milionu korun na kulturní památky a 800 tisíc korun na objekty charakteru místní památky.

„Jedná se o pilotní projekt, nedokážeme zcela přesně odhadnout, kolik majitelů projeví o dotaci zájem a v jakém rozsahu. Pokud o projekt zájem bude, nebráníme se v dalších letech i případnému navýšení částky," říká Pek.

Městská část Praha 10 nepatří k těm, kde by bylo hodně památkově chráněných budov. Tento grantový program jí umožní zmapovat ostatní cenné objekty a jejich majitelům pomoci s péčí o ně.

Štítky
Osobnosti: Tomáš Pek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme