Praha 10 neví, kolik bude stát oprava radnice. Přesto se zadlužuje půlmiliardovou půjčkou

2. 3. 2020

Koalice ODS, VLASTA a Pirátů v Praze 10 si chce půjčit půl miliardy korun na rekonstrukci budovy radnice. Radní přitom neřekli ani kolik má oprava budovy celkově stát, ani jak hodlá provoz radnice po dobu rekonstrukce zajistit.

„Koalice předložila materiál, ve kterém navrhuje zadlužit městskou část a půjčit si půl miliardy korun. Není přitom schopná odpovědět na tak základní otázku, jako kolik bude celá rekonstrukce stát. To je výsměch zastupitelům i občanům,“ říká místopředseda pražské TOP 09 a zastupitel v Praze 10 Tomáš Pek.

Budova radnice je v žalostném stavu a opravu bezpochyby potřebuje. Současná koalice však nekonečně dlouho vybírala dodavatele projektu, a to možná až na hranici časové životnosti budovy. V materiálu, o kterém nechala koalice nyní hlasovat a který má rekonstrukci konečně rozhýbat, je přitom jen výše půjčky, nikoli však jakýkoli plán rekonstrukce, plán stěhování, chybí i základní stanoviska.

TOP 09 zásadně nesouhlasí s tvrzením, že cena za rekonstrukci bude známá až s projektem. „To je absolutní nesmysl. Rada samozřejmě na základě nějakých informací dospěla k názoru, že si chce půjčit zrovna půl miliardy, to není cifra vytažená z klobouku. Tyhle informace nám ale zatvrzele nesděluje,“ říká dále zastupitel Jan Šnajdr.

Zastupitelům nebyla předložena žádná studie, žádný program rekonstrukce ani podrobné zadání městské části projektantovi včetně přibližného cenového stropu.

„Pokud si půjčuji, musím vědět, kolik potřebuji. Nechápeme, proč si městská část půjčuje teď, když nezná žádná data – ceny ani termíny,“ říká Tomáš Pek.

Koalice navíc přebírala městskou část s 1,3 miliardy korun na účtu a po roce svého hospodaření si chce půl miliardy půjčit.

„Je tedy logické, že se zajímáme třeba o to, jestli je s takovým řízením městská část půjčku vůbec schopna splácet – ani o tom se ale koalice nezmiňuje. Chybí ekonomická i právní stanoviska, je vidět jenom snaha zastupitelům neříkat, kolik co bude stát,“ upozorňuje předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda.

TOP 09 má obavy, že celková cena za rekonstrukci bude astronomická, a půjčkou si radní říkají o bianco šek na opravu, která může jít k miliardě korun.

„Před několika lety se občané Prahy 10 v referendu vyjádřili, že nechtějí novou miliardovou radnici. Teď se problém vrátil jako bumerang, jen nebude za tu cenu radnice nová, ale opravená stará, a to bez jakékoli diskuze nejen s občany, ale dokonce se zastupiteli,“ uzavírá Radek Lojda.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme