Praha 10 chce vyšší daň z nemovitosti jen do začátku volební kampaně, potom ji sníží. TOP 09 sehnala podpisy pod svou petici

24. 9. 2019

Koalice hnutí VLASTA, Pirátů a ODS přišla s „neotřelým“ návrhem: diskutovanou daň z nemovitosti zvýší jen na tři roky, pár měsíců před obecními volbami, ji zase sníží. TOP 09 krok odmítá jako vrcholně populistický, nesystémový a nelogický. „Desítkové“ TOP 09 se už podařilo sebrat dostatek podpisů pro svolání zastupitelstva, kde by se měla celá záležitost řešit.

Koalice v Praze 10 se pokusila o neuvěřitelnou frašku, když navrhla, aby jí navržené zvýšení daně z nemovitosti o 100 procent platilo jen do roku 2023. Těsně před obecními volbami, v roce 2022, chce daně snížit. Je to nevídaný pokus o politiku řízenou pouze volební kampaní prostou jakékoli ekonomické analýzy i politické odpovědnosti,“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 v Praze 10 Tomáš Pek.

Současná koalice hnutí VLASTA, Pirátů a ODS navrhla zvýšení všech daní z nemovitostí o 100 procent. Důvodem byl údajně špatný stav městské pokladny, která bez vyšších daní prý nebude schopná zaplatit rekonstrukci školek.

Včerejším krokem koalice starostky Chmelové přiznala, že peníze ve skutečnosti potřeba nejsou, a pokud, tak jen na jejich volební sliby. Zvýšením daně z nemovitostí na 3 roky město získá maximálně 240 milionů korun. Roční rozpočet městské části jsou necelé dvě miliardy, takže za cenu zvýšením zátěže obyvatel Prahy 10 získají radní 240 milionů ze zhruba pěti miliard, které za 3 roky `protečou` městskou částí. Jejich návrh tak pouze potvrzuje jejich rozpočtovou bezradnost,“ zdůrazňuje Tomáš Pek.

TOP 09 tak dál trvá na tom, že má zastupitelstvo projednat návrh na zachování současné úrovně daně z nemovitosti a dál ji nezvyšovat. Protože o tomto návrhu koalice odmítla jednat, rozhodla se TOP 09 využít možnosti svolání zastupitelstva na žádost obyvatel městské části.

„Za 10 dní jsme sehnali všech nutných 600 podpisů. Je vidět, že arogance současné koalice lidem vadí a projednání zvyšování daní na zastupitelstvu žádají. Podpisy ověříme a předáme, takže je velká šance, že bod bude projednán jak se sluší a patří,“ uzavírá Tomáš Pek.

Zvýšení daně z nemovitosti prosadili radní za Piráty a koalici Vlasta. TOP 09 vadí nejen samotné rozhodnutí, ale i způsob, kterým bylo přijato. Piráti a koalice Vlasta nemají v zastupitelstvu většinu, takže nejprve odmítali, aby se o daních hlasovalo. Po nátlaku veřejnosti pak v pondělí daně na program zastupitelstva na poslední chvíli zařadili, ale jen proto, aby navrhli zvýšení daní pouze do začátku volební kampaně. Proti jednacímu řádu ani neumožnili hlasování o návrhu TOP 09. I proto zůstává petice jediným způsobem, jak daně férově projednat, zmiňovaná petice, kterou TOP 09 předloží.

 

Přílohy
PDF Petice k nezvyšování daně z nemovitosti.pdf (413.8 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme