Praha 10 chce prodat jednu z nejcennějších budov. Ve více než miliardovém rozpočtu prý není 23 milionů na rekonstrukci

16. 12. 2019
TOP 09 odmítá nesmyslný nápad Pirátů prodat funkcionalistický dům na Moskevské. „Baťův“ dům na hlavní vršovické třídě, který má obrovskou historickou i finanční hodnotu, by si měla Praha 10 podle zastupitelů za TOP 09 ponechat, rekonstruovat, a byty a nebytové prostory nabídnout k pronájmu.

„Je absolutní ekonomický nesmysl prodávat takto významnou a cennou nemovitost. Stejně jako je jen těžko k uvěření, že Praha 10, která hospodaří s více než miliardovým rozpočtem, nenajde 23 milionů na to, aby dům opravila a nebytové jednotky a nájemní byty, které v něm mohou být opraveny, nabídla k tržnímu pronájmu svým obyvatelům,“ říká Tomáš Pek.

Zdůrazňuje přitom, že peníze potřebné na rekonstrukci, mohla Praha 10 snadno získat z prodeje nepoužitelné ruiny v Malínské ulici. Ta se k bydlení využít nedá, hodnotu má mnohem nižší a pro město jen minimální význam. Přesto od jejího již smluveného prodeje současná rada ustoupila a místo toho se rozhodla zbavit mnohem cennější nemovitosti.

„Zbavovat se v době bytové krize kvalitního domu na hlavní třídě je nesmysl. Stejně tak je nesmysl zbavovat se nemovitosti, kde se dá vytěžit zisk z pronájmu. V neposlední řadě je velmi podezřelý celý materiál, který pirátský radní zastupitelům předkládá, kdy odhad návratnosti investice je špatně spočtený,“ říká Tomáš Pek.

Materiál, který radní Beneš předkládá na jednání zastupitelstva, totiž obsahuje velmi podivný odborný posudek. 
„Tuto součást materiálu zpochybňujeme. Vychází z nesmyslných a účelově užitých čísel, kdy se vůbec neoperuje se skutečnou tržní cenou či tržním nájemným. Je neuvěřitelné, že podobný materiál vůbec mohl projít přes radu, člověk se až musí ptát, proč někdo na prodej tak tlačí,“ uzavírá zastupitel Viktor Lojík.

TOP 09 věří, že vzhledem k obrovských vadám, který návrh Pirátů obsahuje, bude nakonec stažen a rada Prahy 10 své rozhodnutí o prodeji takto cenné nemovitosti přehodnotí.
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme