Potvrzeno: Praha 10 omezováním opozice porušuje zákon

12. 5. 2021

Současná koalice v Praze 10 porušuje zákon, když omezuje politickou opozici. Rozhodl o tom Magistrát hlavního města Prahy a Desítka pod vedením starostky a senátorky Renaty Chmelové tak bude muset své dosavadní postupy změnit. 

V Praze 10 dlouhodobě sledujeme snahu omezit politické opozici přístup k informacím nebo některým jednáním. I přes opakované výzvy, že je tento postup koalice VLASTA, ODS a Pirátů v rozporu se zákonem, na jednání zastupitelstva Renata Chmelová porušování zákona zlehčovala a k nápravě nepřistoupila. 

Po dlouhém půlroce stížností a dalších žádostí, na které odmítala zejména paní 1. místostarostka Jana Komrsková (Piráti) odpovídat, jsme se proto rozhodli obrátit se na "nadřízené", tedy na Magistrát hlavního města Prahy. Ten nakonec na základě podnětu Tomáše Peka (TOP 09) po právní konzultaci s ministerstvem vnitra rozhodl, že postup městské části je nezákonný. 

"Zástupci magistrátu i ministerstva potvrdili, že jednací řád v částech, na které jsme dlouhodobě starostku upozorňovali, skutečně odporuje zákonu. Po nesmyslných měsících, kdy mohla Praha 10 tyto nedemokratické přístupy sama odstranit, tak bylo až pokynem 'shora' městské části uloženo sjednat bezodkladnou nápravu," říká Tomáš Pek. 

Praha 10 tedy bude muset s nezákonnými praktikami skončit, upravit jednací řád a odpovídat na všechny kladené otázky, především písemně a snad i dříve než po půl roce. K nápravě nebo k odpovědím bohužel ani po téměř měsíci od rozhodnutí magistrátu v plném rozsahu nedošlo.

Jak ale upozorňuje Radek Lojda (TOP 09), nejedná se o ojedinělý případ umlčování politické opozice v Praze 10. Dochází k omezování prostoru pro její příspěvky v radničním periodiku, kdy je dle některých výkladů jednání koalice přinejmenším na hraně tiskového zákona. Zde věc již dospěla tak daleko, že došlo k podání žaloby na městskou část pro porušování tiskového zákona.

"Všechny tyto snahy současné koalice ale vyvrcholily v prosinci 2020, když starostka vědomě umožnila distanční účast na jednání zastupitelstva pro členy koalice a pro opozici za rozdílných podmínek, 'samozřejmě' ve prospěch koalice," říká místopředseda pražské TOP 09 Tomáš Pek, "osobně mi velmi vadí, že se nejednalo o chybu, ale jasný záměr. Koalice chtěla prosadit problematické body, na které by bez distančního připojení 'svých' zastupitelů nesehnala dostatek hlasů. To je opravdu na hony vzdálené všem demokratickým procesům."

"Starostka a senátorka se musí přestat chovat jako gubernátor z východu. Přiznám se, že podobné jednání jsem za deset let v regionální politice nezažil. V koalici, která si za účasti Pirátů naoko zakládá na transparentnosti, dochází k šikanování opozice a zamlčování toho, co se ve městě děje. Doufáme, že rozhodnutí kolem jednacího řádu nebude poslední, které nám dá zapravdu," uzavírá Lojda. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme