Počarovský: Lidé by neměli umírat osamělí v nemocnicích

Praha 10 podporuje paliativní péči. Tedy péči o umírající nebo vážně nemocné pacienty, která zajišťuje co nejkvalitnější život nejen jim, ale i jejich rodinám. Uvolnila peníze nejen na specialistu ve Vinohradské nemocnici, ale zavádí také nový dotační program.

26. 10. 2017

„Nechceme, aby lidé umírali osamělí na nemocničních lůžkách. Myslíme si, a mnoho odborných studií to dokazuje, že pro nevyléčitelně nemocné pacienty je mnohem příjemnější a často i zdravotně přínosnější, péče v přirozenějším prostředí. Proto jsme se rozhodli tuto péči podpořit,“ říká radní pro sociální oblast Ondřej Počarovský.

Radě městské části proto předložil dva důležité materiály. První z nich přispívá Fakultní nemocnici Královské Vinohrady pěti sty tisíci korunami na to, aby zařízení mohlo zaměstnat novou odbornou pomoc – paliativní zdravotní sestru.

Do Fakultní nemocnice na Vinohradech totiž často přichází nevyléčitelně nemocní pacienti, kteří v tomto pro ně náročném období potřebují zvláštní péči a podporu. Ta vyžaduje citlivý přístup a vyšší časovou náročnost ze strany členů paliativního týmu, kteří jsou zvlášť proškoleni ve speciálních vzdělávacích programech. Poskytnutá dotace ve výši půl milionu korun nemocnici pokryje mzdové náklady na odbornou sestru, ale také náklady na její další vzdělávání. Poskytnutí dotace schválilo v září Zastupitelstvo městské části Praha 10.

Druhým návrhem, který schválila Rada, je potom vyhlášení nového dotačního programu pro oblast paliativní péče. Městská část se tak rozhodla, že podpoří občany městské části Praha 10, kteří využívají služeb mobilního nebo lůžkového hospice, ale také poskytovatele těchto služeb.

Ondřej Počarovský dále vysvětluje: "Pokud poskytovatel paliativní péče hospicového typu sníží platbu uživateli této péče z MČ Praha 10, bude mu toto snížení kompenzováno v rámci nového dotačního programu z finančních prostředků MČ Praha 10, až do výše 200 Kč za jeden den péče a současně v takovém případě může MČ Praha 10 požádat ještě o dotaci na úhradu dalších nákladů na poskytování paliativní péče danému občanovi MČ Praha 10, a to do výše 200 Kč za jeden den péče. Dotace na jednoho uživatele paliativní péče bude poskytnuta maximálně na 60 dní péče o daného občana městské části Praha 10."

Jen malé části pacientů, kteří by odbornou paliativní péči potřebovali, se jí ve skutečnosti dostane. Studie, kterou si nechala městská část zpracovat, vypočítává, že paliativní péči by potřebovalo 38 až 74 procent umírajících, v České republice se však podle studie k této péči dostane jen pět procent z nich.

"Konkrétně v Praze 10 zemře za rok asi 1500 lidí, dle doporučení by se tedy přinejmenším 570 pacientům před svou smrtí mělo dostat paliativní péče. V hospicích, které tuto péči poskytují, ale například v roce 2015 zemřelo 94 lidí. I proto plánujeme další aktivity, které by mohly zvýšit povědomí o formách paliativní péče," doplnil Počarovský.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme