Pek: Praha 10 zapůjčila dvanáct Čapkových děl na výstavu v Japonsku

Dvanáct děl, převážně kreseb, Josefa a Karla Čapka budou mít možnost obdivovat návštěvníci výstav až v Japonsku. Rada městské části totiž schválila ojedinělou výpůjčku těchto děl, která vlastní.

11. 4. 2018

„Obrátili se na nás kurátoři dvou výstav v Japonsku se žádostí o zapůjčení několika děl Josefa a Karla Čapka. Velmi rádi jsme jim vyhověli, protože právě šíření odkazu bratří Čapků bylo jedním z důvodů, proč Praha 10 kdysi cennou vilu i s částí pozůstalosti kupovala. Je pravda, že v té době si výstavu v Japonsku asi nikdo představit nedokázal, ale o to větší radost máme,“ říká první místostarosta Tomáš Pek.

Rada v březnu schválila zapůjčení sedmi děl Josefa Čapka, tři díla Karla Čapka a dva artefakty: Karlův fotoaparát a plakát k premiéře RUR v Japonsku v roce 1924.

K vidění budou na dvou na sebe navazujících výstavách, které se uskuteční v Japonsku jako připomínka stého výročí vzniku Československa.

Výstava „Dětské téma v dílech bratří Čapků“ je k vidění v Muzeu umění Shoto v prefektuře Tokyo, a to od 7.dubna do 25. května, následně bude další výstava v Městském muzeu dějin a umění Ashiya v prefektuře Hyogo od 1. července do 9. září. Výstavy mají podporu Českého velvyslanectví v Japonsku.

„Jsme přesvědčení, že japonská výstava u příležitosti stého založení Československa přispěje k poznávání české kultury a odkazu Bratří Čapků ve světě,“ uzavírá Tomáš Pek.

Praha 10 má sbírku děl i pozůstalosti Karla Čapka i Josefa Čapka, pravidelně je zapůjčuje na různé výstavy. Část děl byla dříve zapůjčena památníku Karla Čapka ve Strži, některá díla také Galerii středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře.

Štítky
Osobnosti: Tomáš Pek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme