Pek: Praha 10 Bio Vzlet opraví. Ale tím to nekončí

Bio Vzlet ve Vršovicích se po letech dočká kvalitní rekonstrukce. V budově bývalého kina tak vznikne nový multifunkční kulturní prostor. Téma se zastupitelům ale na jednání určitě vrátí. Chtějí totiž znát výsledky auditu, který zkoumal mimo jiné i původní rekonstrukci.

15. 6. 2018

„O opravu budovy Bio Vzlet stojíme. Vršovice jsou podle nás čtvrtí, která si svůj kulturní stánek zaslouží. Plánujeme navíc také rekonstrukci strašnického divadla, a nechceme, aby Praha 10 přišla o divadelní scénu. Opravený Vzlet tak bude moci tuto roli plnit do doby, než se zrekonstruuje divadlo,“ vysvětluje místostarosta Tomáš Pek.

Výsledky auditu, které byl pro radní připraven na zrušené jednání 3. května, říkají, že při předchozí rekonstrukci skutečně došlo k celé řadě pochybení. TOP 09 proto už dříve žádala, aby byly na základě tohoto auditu posouzeny další právní kroky. To se ale zatím nestalo, protože starosta Vladimír Novák (ČSSD) nepovažuje audit za úplný a žádá jeho doplnění. Celá situace je o to více absurdní, že starosta chce doplnit audit o prověření posudků, které sám předložil až po termínu dokončení auditu předchozího. Ne proto, že by vznikly po tomto datu, ale proto, že tyto posudky sám včas nikomu neposkytl. Můžeme spekulovat o tom, že jde z jeho strany jen o klasickou „zdržovací taktiku“. Svědčí o tom i fakt, že do materiálu, který pan starosta zastupitelstvu předkládal k rozhodnutí, nezařadil podklady, které se nehodily do jeho argumentace. To považujeme za jeho závažné etické selhání.

O současné rekonstrukci se na Praze 10 vedly spory. Bude totiž napravovat vady, které vznikly špatnou rekonstrukcí ve dvou uplynulých volebních obdobích, po které zůstal prostor beznadějně uzavřen od roku 2013. Pokud by byla rekonstrukce z let 2008 – 2012 provedena správně, žádná další by samozřejmě smysl neměla. To se ale nestalo, budova není zkolaudovaná a aby se mohla otevřít veřejnosti, musí se nejen dokončit nikdy nedotažená rekonstrukce, ale nejen kvůli novým předpisům i některé části upravit znovu.

„Nepovedená rekonstrukce z období našich předchůdců nám samozřejmě vadí, ale není pro nás důvodem, proč by mělo zůstat Bio Vzlet zavřené už navěky. Řešíme proto obě záležitosti: zpackanou rekonstrukci z historie, i snahu co nejdříve otevřít budovu veřejnosti. Není to jednoduché, ale to jsme ani nečekali,“ říká první místostarosta Tomáš Pek.

Podobně se k záležitosti v pondělí postavili také zastupitelé. Neodsouhlasili totiž žádný ze tří návrhů, který žádal zastavení procesu současné rekonstrukce. Takže potřebné dokončení opravy Bio Vzlet možné je.

Štítky
Osobnosti: Tomáš Pek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme