Neplatné smlouvy, zakázky napojené na politiky. Praha 10 se propadá v hodnocení transparentnosti u Hlídače státu

25. 1. 2021

Mnozí z nás loni zažili složité časy a my doufáme, že letošní rok bude tím, kdy se všechno vrátí do normálu. 

Do letošního roku vstoupila celá řada lidí s očekáváním, že by mohl být lepší než ten loňský. V Praze 10 by to bylo možné, pokud by to současní radní za ODS, VLASTA a Pirátů umožnili.

Rozpočet na rok 2021 počítá s výdaji přes miliardu korun a nabízí tak možnosti podpory bydlení, sociálních služeb i podnikání. Jediné, co tomu stojí v cestě, je netransparentní a nekompetentní řízení města současnou koalicí.  To netvrdíme jen my, to potvrzuje i nezávislé hodnocení fungování státních institucí. Hlídač státu v Praze 10 zvýšil Index korupčního rizika na stupeň D! Klíčový ukazatel, který slibovali současní politici zlepšovat, se tak od voleb o dva stupně ZHORŠIL, Praha 10 selhává i v celé řadě dalších ukazatelů. Nejedná se přitom o žádný smyšlený žebříček, hodnocení vzniká na základě tvrdých dat. Je neuvěřitelné, že hodnota smluv s firmami, které jsou prokazatelně napojené na politiky, vzrostla z necelých 4 procent v roce 2017 na více než 9 procent v roce 2020.

Nechápeme, jak je možné, že 43 smluv obsahuje dle Hlídače státu takové nedostatky, že jsou pravděpodobně zcela neplatné, a další více než tisícovka (!) smluv obsahuje nedostatky závažné. Nejedná se přitom jen o „drobné“ smlouvy, zásadní chyby jsou i v klíčových dokumentech, ještě nedávno například ve smlouvě k diskutovanému Pacientskému hubu.

V sytému jsou také okopírované smlouvy, kde chybí podpisy nebo dodatky smluv na zastupitelstvem neodsouhlasené změny.  Koalice, která si řekla o hlasy voličů vzletnými slovy o transparentnosti, se tak chová hůř, než většina předchůdců. A co hůř – na úkor obyvatel, kteří si po loňské pandemii zaslouží podporu spíš, než firmy navázané na politiky.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme