Lustrace, konec plánů na opravu školy a vily Karla Čapka

1. 4. 2019

Ani v pořadí páté zastupitelstvo nepřineslo obyvatelům Prahy 10 důvody k radosti. Ukázala se nulová vůle koalice Vlasty, Pirátů a ODS být transparentní, nulová vůle investovat i nula peněz vyčleněných na opravu Staré školy v Olšinách a vily Karla Čapka.

Málo peněz z hlavního města

Koalice se zatím vpravdě nepředřela: letošní rozpočet předložila pozdě vzhledem k tomu, že se jedná pouze o seškrtanou verzi toho loňského. Navíc nebyla koalice schopná vyjednat peníze z hlavního města. A aby nemusela moc pracovat, seškrtala investice – nejen z letošního rozpočtu, ale i z výhledů na roky další.

Co to znamená? Že se dokončí investice, které začala TOP 09, ale nebudou žádné další. Co jsme nerozjeli, to současná koalice poslala k ledu.

Konec představ o Staré škole i vile po Karlu Čapkovi

Když se podíváte do rozpočtu, uvidíte, že letos ani další roky koalice Vlasty, Pirátů a ODS nepočítá s opravou Staré školy ve Strašnicích. Podobně nepočítá s opravou vzácné vily Karla Čapka. Koalice se sice chce pustit do opravy  městských bytů, ale už neřeší, co s těmi opravenými byty udělá – pronajme je? Komu? Prodá? Jak? To není nic, co by koalice jakkoli řešila.

KD Eden? Nebude

Samostatnou kapitolou pak zůstává osud KD Eden. Bez ohledu na to, jestli jste příznivci opravy nebo jakéhokoli jiného řešení, faktem bylo a zůstává, že jde o tak nákladnou záležitost, že na ni Praha 10 nemá. A my jsme vám – na rozdíl od současné koalice – nikdy netvrdili opak.

Jenže Vlasta s Piráty a ODS na sebe ušili bič – slibovali opravu a teprve když převzali otěže museli uznat, že kde nic není, ani pirát nebere. Tedy že mohou slibovat cokoli, ale na tak drahou věc peníze prostě nemají. No a vyřešili to po svém. Opravu KD Eden, se kterou šli do voleb, do rozpočtu nedali (na letošek ani na žádné další roku až do roku 2022) ale hodlají utratit sedm milionů za „STUDII“, jejíž obsahem bude nikdo-neví-co. Rovnou tím tedy porušili svůj další slib - odpovědné nakládání s veřejnými prostředky.

Promrhaných 80 milionů

To odpovědné hospodaření se vůbec ukazuje jako velmi slabá stránka našich současných radních. Kromě vyplýtvaných sedmi milionů si totiž mohou přičíst promrhaný více než desetinásobek této částky – bez jakéhokoli vysvětlení totiž zrušili prodej lukrativní nemovitosti v Malínské ulici. To je tzv. Kukuřičný dům, nepoužitelná stavba, kterou se město snažilo bezvýsledně prodat dlouhou dobu. Když se to povedlo, Piráti, ODS a VLASTA prodej zrušili. Mohli mít více než 80 milionů (třeba na investice) a místo toho mají ruinu, se kterou nemůžou nic dělat, protože investice stopli. Jinými slovy – mají nevyužitý kukuřičný dům a 80 milionů sekeru. Gratulace.

A nakonec - Lustrace

K řešení rozpočtu jsme se ale na zastupitelstvu dostali až po sedmi hodinách. Museli jsme totiž dlouze řešit docela jednoduchou věc – přísedící u obvodního soudu v Praze 10.

Obvykle se kolem toho žádné cavyky nedělaly, jenže tentokrát se ukázaly podivné postupy piráta  Satkeho. Návrhový výbor pod jeho vedením vybral oproti veškerým zvyklostem jen část osob, které doporučoval soudce. Lustrací původně neprošla například jedna navržená osoba, která po „zvídavém dotazníku“ některých členů výboru hraničícím nejen se zvyklostmi, označila některé zastupitele za uliční výbor.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme