Lojda: Hosté by měli dodržovat noční klid

Zítra začne platit zákon, který zakazuje kouření ve všech restauracích, hospodách a barech. Praha 10 kvůli obavám obyvatel z nedodržování nočního klidu v rezidenčních oblastech spustí kampaň zaměřenou právě na hosty a provozovatele restaurací na desítce.

30. 5. 2017

„Máme obavy, že zejména v rezidenčních oblastech Prahy 10 by mohly skupinky kuřáků před restauracemi narušovat noční klid. Proto chceme kampaní upozornit hosty na to, že se nachází v obydlené zóně,“ říká místostarosta Radek Lojda. Městská část zároveň úzce spolupracuje s městskou policií Prahy 10, která v souvislosti s novým zákonem plánuje posílit noční hlídky.

„Městská policie podle mých informací počítá například s tím, že prvních několik dní v červnu posílí hlídky ve večerních hodinách například v oblasti Krymské,“ říká Radek Lojda. Právě oblast Krymské ulice je specifická – na malém území rezidenční čtvrti se nachází velký počet podniků, z nichž mnoho má otevřeno i po 22. hodině. I proto se v pondělí uskutečnilo veřejné slyšení, kde s obyvateli debatovali nejen zástupci Prahy 10, ale zejména zástupci provozovatelů místních restaurací a barů.

„Rušení nočního klidu se z pozice městské části řeší složitě. Aby se situace v Krymské se zavedením protikuřáckého zákona nezhoršila, nebo ideálně ještě zlepšila ve srovnání se současností, je potřeba, aby město spolupracovalo a jednalo nejen s policií ale také samotnými provozovateli. Proto jsme se rádi zúčastnili veřejného slyšení pořádaného STARTem Vršovice, které k tomu podle nás přispělo,“ vysvětluje Lojda.

Městská část má sama o sobě jen omezené prostředky, jak rušení nočního klidu řešit, hodlá je ale i nadále využívat na maximum. Kromě kampaně, která by se měla objevit na dveřích většiny provozoven na desítce, také dává lidem nové způsoby, jak problémy ve svém okolí hlásit. „Je pro nás důležité, abychom věděli, kde a s jakými problémy se lidé potýkají. Mohou nám je proto hlásit přes MMS systém, také přes službu zmapujto.cz a v nejbližší době zprovozníme také mobilní číslo, kam budou moci zasílat i SMS s popisem problému,“ uzavírá Radek Lojda.

Štítky
Osobnosti: Radek Lojda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme