Kultura podle radních Prahy 10? Billboard v parku za 5 miliónů.

22. 2. 2021

"Nový nesmysl: Praha 10 bude mít nový billboard-a rovnou za 5 milionů. V době, kdy se řada lidí potýká s existenčními problémy, se městská část rozhodla „potěšit“ své obyvatele alespoň kulturou. Chce mít dílo připomínající umělce J. Haukovou a J. Chalupeckého.

Záměr by to byl hezký, pokud by ho neprovázela celá řada otázek a podivností.

Ponechme v tuto chvíli stanou estetiku celého díla, která je jistě záležitostí osobního vkusu, byť věříme, že jistě existují kreativnější možností využití veřejného prostoru, než je „interaktivní billboard“, který vypadá, inu, dost jako billboard.

Větším problémem celé záležitosti je opět celý proces výběru.

Prvním je vůbec začátek: Praha 10 si sice musí půjčit 500 milionů na rekonstrukci radnice, neumí zařídit 10 milionů ročně na provoz pohotovosti,  zato umí získat 5 milionů na billboard.

Druhým problémem je průběh „soutěže“. Byl nejasný, s nejasnými hodnotícími kritérii, zpětně nelze dohledat, z jakých důvodů se komise, v níž seděla i starostka Chmelová, rozhodlo právě pro zmiňované dílo. Víme jen, že podle ní bylo „nejlepší“, což vzhledem k jeho ceně a nakonec i vzhledu, jako odpověď neuspokojuje nejen nás, ale i umělce, kteří se do soutěže také hlásili, i celou řadu obyvatel městské části. Další soutěžící napadají i vyhlášení výsledků, k nimž došlo v rozporu s regulemi soutěže.

TOP 09 podporovala a dál podporuje zlepšování veřejného prostoru i kulturu samotnou. Jedná-li se ovšem o veřejné peníze, musí být jasné, proč se z peněz občanů pořídí „to“ a nikoli něco jiného. Hra na transparentnost současné koalice je stejná, jako její hra na řízení městské části. Nejasná, a bez dodržování pravidel."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme