Koalice včetně ODS podpořila dvojnásobné zvednutí daně z nemovitosti v Praze 10, TOP 09 trvá na mimořádném zastupitelstvu

11. 9. 2019

Koalice v Praze 10 dnes odmítla na mimořádném zastupitelstvu projednat plánované zvyšování daně z nemovitosti. Odmítla dát zastupitelům možnost o záležitosti hlasovat a potvrdila tak menšinové rozhodnutí Rady. TOP 09 proto začíná se sbíráním podpisů – pokud se najde alespoň 600 občanů, zastupitelstvo bude muset návrh projednat, ne se jím jen promlčet. 

„Návrh na dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti schválilo ve statisícovém městě 5 lidí, jejichž strany nemají v zastupitelstvu většinu. To považujeme za nepřijatelné a iniciovali jsme proto mimořádné jednání zastupitelstva, kde jsme o návrhu chtěli hlasovat. Koalice Pirátů, koalice Vlasta a ODS ovšem odmítla schválit program a tím potvrdila rozhodnutí pouhých pěti lidí z 45 zástupců města,“ vysvětluje Tomáš Pek. 

TOP 09 v Praze 10 se ovšem odmítá s takovým postupem, který zcela ignoruje běžné postupy a demokratické fungování městské části, smířit. 

„Pokud seženeme alespoň 600 podpisů občanů, bude se muset zastupitelstvo sejít znovu a návrh skutečně projednat. O to usilujeme, protože je nepřijatelné, aby o tak zásadní otázce, která vytáhne peníze z kapes tisíců zdejších obyvatel, rozhodlo pět lidí, kteří jsou v menšině,“ dodává Tomáš Pek.

Zároveň vyzval ostatní strany, ať se k úsilí připojí, zejména apeloval na ODS, která vždy vystupuje proti zvyšování všech daní a přitom právě její pasivita umožnila rovnou dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti. 

„Apelujeme zejména na ODS, aby přestala upřednostňovat vztahy uvnitř koalice před zájmy občanů Prahy 10. ODS má odpovědnost vůči svým voličům, nikoli vůči koalici. Věříme, že nakonec politika vyhraje nad politikařením a náš záměr na nezvyšování daně z nemovitosti občanští demokraté podpoří,“ uzavřel Tomáš Pek. 

I pokud by Praha 10 na navýšení daně z nemovitosti trvala, záměr musí potvrdit ještě zastupitelstvo hlavního města, kde už se ale jedná spíše o formální posvěcení, při kterém hlavní město obvykle respektuje přání městských částí. 

Doručovací adresy: 

Tomáš Pek, Gutova 67/8, 100 00 Praha 10

Radek Lojda, Tehovská 642/3, 100 00 Praha 10

Přílohy
PDF Petice k nezvyšování daně z nemovitosti.pdf (413.8 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme