Koalice práci předstírá, ale žádnou neodvádí

25. 10. 2019

Poslední zastupitelstvo bylo ukázkou mimořádné schopnosti současné koalice předstírat práci. Veškeré úsilí radních za Piráty, ODS a koalici VLASTA se upíná k pár hodinám PR představení jednou za měsíc, skutečná práce jim ale od ruky nejde. Pojďme se podívat, co se skutečně dělo na jednání zastupitelstva Prahy 10 uplynulé pondělí.

Před jednáním byl sdělen program čítající 7 projednávaných bodů. Jeden na zastupitelstvo vůbec nepatřil a řešilo ho zbytečně, jak vysvětlíme později. Další bod, darování dvou dodávek, které dříve zajišťovaly službu pro naše hendikepované, kterou současná koalice zrušila, byl již podruhé z jednání zastupitelstva radní Kočím (Piráti) stažen.

Z původního programu tak zbylo 5 bodů, k jejichž projednávání se zastupitelstvo, které bylo zahájeno v 15:00 hod., nedostalo před 21. hodinou. Tedy ještě ani hodinu poté, co dle jednacího řádu mělo zasedání skončit, se nepřistoupilo k projednávání bodů, o kterých jsme věděli, že na programu být mají.

V prvních zhruba šesti hodinách jednání zastupitelstva tak došlo jen na otázky zastupitelů a občanů, ve fixní délce 2x50 minut a k projednávání volby místostarosty po odstoupivším panu Humplíkovi.

Ten rezignaci oznámil sice už 10 dní před konáním zastupitelstva, přesto koalice přinesla návrh na zvolení jeho nástupce až „na stůl“.

Stejně jako před necelým rokem, i tentokrát jsme upozorňovali na nesmyslnost celé koaliční trafiky s pěti místostarosty a žádali snížení počtu těchto funkcí. Nejedná se o žádnou kosmetickou úpravu, pět místostarostů město nikdy nemělo a navíc to nejsou jen „čestné funkce“, s pozicí místostarosty je spjatý výrazně vyšší plat. Dále tak trváme na tom, že když se koalice populisticky ohání škrty v sociální oblasti, školství i kultuře, mohla by sama jít příkladem a utáhnout opasek i sobě. To se samozřejmě nestalo a protože z cizího krev neteče, místo pana Humplíka si teď polepší další zástupce ODS, pan Martin Sekal.

Zvolení nového místostarosty jsme proto následně v protinávrhu usnesení podmínili odvoláním 1. místostarostky Komrskové, za podivné machinace její osobní poradkyně se zakázkami na firmu jejího manžela.

A tady se ukázala první věc, tedy absolutní zbabělost současné koalice. Starostka totiž vůbec nedovolila návrh hlasovat. Za normální situace by bylo o návrhu hlasováno a koalice by jej – protože má většinu hlasů – mohla snadno smést ze stolu. To se ale nestalo. Koaliční zastupitelé měli strach, že by bylo vidět, kolik z nich podporuje prokázané chyby místostarostky a klientelismus, který celé její působení obestírá, a starostka ze strachu raději porušila jednací řád, než aby přiznali, jaký mají názor. Ještě předtím předsedající starostka vůbec nerozhodla o návrhu na svolání předsedů zastupitelských klubů, abychom si situaci a na místě předkládané návrhy mohli ujasnit.

Po této ukázce absolutní arogance většina opozice opustila sál.

To bylo už více než hodinu po plánovaném konci jednání. Každý, ať zastupitel či úředník, plánuje svůj čas. Nelíbí se nám, když úředníci mají “šichtu” od 7:30 do půlnoci, jen proto, že si tak koalice rozhodne hlasováním o prodloužení jednání a zařazováním mnoha dalších bodů bez předchozího avíza.

A ostatní body programu? Ty už po stránce propagace nijak zajímavé nebyly, takže jediné, co se o nich z oficiálních kanálů dozvíte, je fotka ze sálu. Není to náhoda, je to snaha „zavrtět psem“. Následující body totiž ukázaly, že koalice se ve skutečnosti stará víc o to, jak věci vypadají, než jaké ve skutečnosti jsou a k čemu povedou nebo co v městské části zlepší.

Na místě bylo předloženo již 3. odložení informace o záměru rekonstrukce budovy úřadu. Takto “transparentně” už rok nedostávají zastupitelé žádné informace o této zcela bezprecedentní zakázce. Mimochodem, jen projekt stál přes 44 milionů korun. Tedy 44 milionů z rozpočtu, který je podle koalice tak napjatý, že musí zdražovat nájmy, obědy pro děti, školy v přírodě a rušit pohotovosti. V tomto napjatém rozpočtu bylo 44 milionů na projekt (mimochodem, projekt na opravu Staré školy stál v minulosti 4 miliony, tedy 10x méně) o kterém ale nikdo nechce zastupitele více informovat.

Následovaly tři body „Koncepcí“. I ty byly předloženy po odkladech, všechny měly být hotové mnohem dříve. Prodlení se ale bohužel na zvýšení kvality se to neprojevilo.

Jakkoli se koalice snaží tvrdit, že se jedná o zásadní a strategické dokumenty, kdo měl dost odvahy si je přečíst, zjistil, že jsou obsahem mdlé a v mnohém si protiřečí. Pokud v koncepčním dokumentu rozvoje kultury čteme: “…budeme se soustředit na realizaci…”nebo že budeme “prokrvovat kulturní prostředí..”, tak laťka kvality je hodně nízko. Jak by ne, když předchozí finální návrh koncepce se hodil do koše a zakázku dostala celou znovu firma, která vznikla 2 měsíce před objednávkou městské části za cca 160 000,-Kč.

Koncepce školství je snad ještě horší, v jedné kapitole se dočtete o nutnosti snižování administrativní zátěže pedagogů, v ostatních kapitolách je ale popisováno všechno, co jim práci přidá. Nikde se nedočtete o lidských, materiálních a finančních zdrojích. Je to vše takový dortík od Čapkova Pejska a kočičky.

K té „nepráci“ ještě poslední poznámka, kterou jsme zmínili v úvodu. Na program vůbec nepatřil Návrh na mezipoložkový přesun, který řešil 3 opomenutí koaliční rady městské části, která:

1)    zapomněla do svého rozpočtu zahrnout technický dozor investora investiční akce opravy Bio Vzlet,

2)    zapomněla provést přesun v rozpočtu v důsledku už v lednu (sic!) schváleného 1. dodatku ke smlouvě, který řešil více- a méněpráce. Časový skluz 10 měsíců,

3)    zapomněla rozpočtově zajistit 2. dodatek ke smlouvě, který byl schválen v červnu. Časový skluz 4 měsíce.

Vše dle zákona i rozpočtu schváleného touto koalicí příslušelo v časovém pořádku Radě městské části Praha 10.

Zastupitelstvo tak ukázalo opět to, čeho jsme svědky už nějakou dobu. Koalice nešetří vzletnými slovy a nesmyslnými a často vyfabulovanými osobními útoky na své předchůdce, pro zlepšení života v městské části ale zatím neudělala vůbec nic.

Zastupitelé TOP 09