Klenoty pražské architektury a historie deponují!

8. 10. 2010

Obecní dům obci pražské

Když se otcové města na počátku dvacátého století snažili povzbudit národní sebevědomí, rozhodli se postavit reprezentační palác v těsné blízkosti německého korza (ul. Na příkopě)  a Německého domu (dnes Slovanský dům). Vybrali pozemek, jenž měl vztah k národní historii – stávala tu královská rezidence. Obecní dům (krátce po  1. sv. válce nazývaný Reprezentační) je sice stavbou architektonicky nejednotnou, ale působící velice seriozně. Proto se v něm také odehrály  významné události -  vyhlášení samostatnosti Československa a v listopadu 1989 tu proběhla jednání, která byla počátkem konce komunistické vlády.

Dnes Pražan raději přejde na druhý chodník. Vyhne se tak pouťovému vyvolávači,  oděného do podivného kroje,  jenž odpovídá panelákovotrabantové estetice a její představě o době Móóócartově.   Angličtinou s ruským přízvukem jsme lákáni na Čtvero ročních období.  Současně s prvními odšmrdlanými tóny Primaveri se hudbymilovnému člověku zvedá žaludek. Na okně kavárny, která by měla být především pro Pražany, je umístěna tabule: TURISTICKÉ MENU  280,- Kč. Jinými slovy řečeno: občane pražský, pokud nemáš na zádech batůžek, na prsou fotoaparát a nejsi oděn do žluté, nepromokavé bundy, NEVSTUPUJ !!!   V pravém křídle si přes výlohu můžete prohlédnout  muzeum restauračních služeb. Na stolech je stále stejné prostírání. I přes sklo je vidět prach, který na něm usedá. Číšník je jen vosková figurina. Ceny na vystaveném jídelním lístku jsou asi v markách z doby Velké hospodářské krize. V nádherných výstavních sálech je pravděpodobně muzeum netopýrů. „Domovský“ orchestr (FOK) je jen trpěným nájemníkem….

Národní kulturní památka, která by měla sloužit především Pražanům, se stala pouťovou atrakcí. A ještě k tomu prodělečnou !  Nedopusťme, aby tento palác skončil mezi atrakcemi Matějské pouti.  Myslím, že už je to v plánu. V Prašné bráně totiž stojí dvě auta řady SUV, kterým trčí z kufru křovinořez a traktor na sekání trávy.  Pro šapitóó se přece musí napřed upravit plac…

 

Volte TOP 09, která má v programu rehabilitaci Obecního domu.

 

 

Jiří Liška
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme