Kauza Hlubuček: Zastupitelstvo Prahy 10 odvolalo starostku Chmelovou a místostarostu Kašpara za STAN

27. 6. 2022

Zastupitelé desáté městské části na dnešním jednání odvolali starostku Renatu Chmelovou i místostarostu Davida Kašpara. Oba politici zvolení za koalici VLASTA měli napojení na Petra Hlubučka (STAN), kterého policie viní z účasti na organizované zločinecké skupině a přijetí úplatku.

„Renata Chmelová je kandidátkou hnutí STAN na senátorku, od hnutí dostala na svou kampaň milion korun. David Kašpar byl místopředsedou pražské organizace STAN, tedy místopředsedou pana Hlubučka. Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnosti o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí. Jejich odvolání tak bylo jedinou cestou, jak zabránit tomu, aby dál poškozovali přinejmenším dobré jméno Prahy 10,“ říká předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda.

„Koalice VLASTA v minulých volbách uspěla s protikorupčními hesly a sliby, že z radnice zmizí úplatky i klientelismus. V jedné z největších pražských korupčních kauz ale nakonec její představitelé nedokázali smysluplně vysvětlit svou roli. I proto jsme jejich odvolání našimi hlasy podpořili,“ říká zastupitel Ondřej Počarovský.

Hnutí Starostové a nezávislí je součástí koalice VLASTA, za které je zvolená současná starostka Chmelová i místostarosta Kašpar. Hnutí STAN se finančně podílelo na kampaních koalice VLASTA, pod značkou STAN také Renata Chmelová obhajuje v letošních volbách senátorský post a i jí na volby hutí přispělo. Vliv STAN na koalici VLASTA je zjevný i v tom, že Renata Chmelová se kvůli požadavkům hnutí musela vzdát pozice lídra na kandidátce do komunálních voleb, poprvé tak nekandiduje na starostku, na čele kandidátky ji zastoupil právě Kašpar.

„Oba politici se s Petrem Hlubučkem znali, David Kašpar byl na pražské úrovni dokonce jeho nejbližším spolupracovníkem. Považujeme za samozřejmé, že politik v jeho situaci by měl využít každé příležitosti k tomu, aby rozptýlil jakékoli pochybnosti o možném napojení na podobně rozsáhlou kauzu. Ani David Kašpar ani Renata Chmelová to ale neudělali. Slyšeli jsme řadu útoků, ale žádné vysvětlení,“ doplňuje Radek Lojda.

Oba představitelé městské části dnes v mimořádně zařazeném bodě dostali příležitost své napojení na STAN a obviněného Hlubučka vysvětlit. To se jim ale nepovedlo a zastupitelé nakonec hlasovali o jejich odvolání. Chmelovou s Kašparem nakonec odvolaly hlasy zastupitelů všech stran vyjma zastupitelů za koalici VLASTA.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme