Jaký by byl názor český letců na pražské chodníky?

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva si nenecháme plivat do tváře.

28. 11. 2010

Vážený pane starosto, vážení radní, vážení zastupitelé, vážení spoluobčané Prahy 10,

přihlásil jsem se do rozpravy, abych se krátce pozastavil nad jevem, ke kterému u nás na nemálo radnicích v České republice ještě i 21 let po konce komunistické totality dochází a který dnes reálně hrozí i zde u nás v Praze 10, tedy že do vedení kontrolního výboru nebude zvolen zastupitel největší opoziční strany tedy TOP09, ale komunista. Pokud to opravdu plánujete provést, ptám se proč?

Soudružka Semelová, jednička na kandidátce KSČM v nedávných komunálních volbách a pravděpodobně jedna z nejznámějších učitelek z českých základních škol,  je známá pro svůj obdiv ke Klementu Gottwaldovi, takže je dost možné, že dnešek je pro ni slavnostním dnem, vzhledem k tomu, že je to shodou okolností na den přesně 114 let od jeho narození (a navíc je dnes i Klementa, tady je vidět na čí počest byly tyto jmeniny nastaveny právě na tento den). Soudružka Semelová veřejně vyjadřuje obdiv k člověku, který byl hlavním strůjcem krvavé diktatury, při níž byly souzené nevinné oběti komunistických monstrprocesů a také hrdinové, kteří se oprávněně této diktatuře postavili na odpor. Kandidátka na primátorku Prahy soudružka Semelová ze svých úst vypustila věty jako například cituji „Kolektivizace byla v zájmu prostých lidí. Bylo to období, kdy vznikala velice úspěšná zemědělská družstva“ nebo že v té době „byli souzeni jen ti, co se opravdu provinili". Myslí tím soudružka Semelová kromě mnoha jiných i např. anglické letce – pravé hrdiny našeho národa? Provinili se snad tím, že chtěli položit život za svůj národ? Tímto jsem uvedl jenom jeden příklad z mnoha. Komunisté jsou pro naši zemi ohrožením demokracie. Nezřekli se symbolů a názvu, které pro tisíce občanů znamenaly smrt a pro statisíce vyhnání, ztrátu svobody, majetku, půdy či zaměstnání nebo zákazy studia. Trvá-li KSČM na názvu "komunistická", trvá tím na třídním boji, diktatuře proletariátu a omezení vlastnických práv občanů jako na ideologii, kterou je třeba uskutečnit v praxi.

Zastupitelé ODS a ČSSD v Praze 7 nedávno jednomyslně zvolili na post předsedy kontrolního výboru s. Moučkovou - dlouholetou šéfredaktorku Haló Novin a jedinou zastupitelku za KSČM v této městské části a nejen to, radní následně zakázali demokratické opozici vstup na jednání rady. Podobně zrudla koalice například i v Praze 11, Praze 16, Brně, Ústí n/Labem či Kladně. Paní Alexandra Udženija, budoucí radní za ODS na magistrátu hlavního města Prahy, se před pár dny nechala slyšet, že je potřeba na TOP 09 i komunisty nahlížet podobně, cituji „Pro mě jsou to v tuhle chvíli dvě opoziční strany, co se týče kontrolních mechanismů, musíme k nim přistupovat bez předsudků“.

My, členové zastupitelského klubu TOP 09 v Praze 10, máme důvodnou obavu, že se ke stejné věci schyluje dnes i zde a za pár dní i tzv. „na velké Praze“. Jsme přesvědčeni, že na post vedení kontrolního výboru máme legitimní nárok my, coby největší opoziční strana, která ve volbách v Praze 10 skončila za vítěznou ODS druhá o pouhé necelé procento a která získala 5x více zastupitelů než druhá opoziční strana - KSČM. V zavedených demokraciích nabídka tohoto kontrolního postu největší opoziční straně je standardem slušnosti a součástí dobré politické kultury. Vždyť primární funkcí opozice je právě vykonávání účinné kontroly.

Apelujeme na vás, občanské a sociální demokraty, ukončete v Praze 10 nepěknou tradici legitimizování strany, která je přímou pokračovatelkou organizace mající na svědomí 40tiletou morální devastaci našeho národa. Nenechte dopustit, aby i nadále „opravené chodníky“ (tento zjednodušující symbol komunální politiky) měl navrch nad principy pojmenování a potlačování zla.
Až budete hlasovat pro šéfa kontrolního výboru, věřím, že mezi vámi bude většina těch, co neztratili paměť, a volbou dáte jasně najevo smysl pro spravedlnost, čestnost a férové jednání. Děkuji za možnost vystoupit v rozpravě.
Martin Uhlíř - zastupitel MČ P10 za TOP 09
příspěvek v rozpravě před volbou předsedy kontrolního výboru