Čapkova vila může přijít o své kouzlo, Praha 10 připravuje extrémně necitlivé zásahy do cenné památky

12. 6. 2020

Praha 10 ustupuje od původních plánů na obnovu Čapkovy vily a bez vědomí památkářů a historiků zásadně mění plány na její budoucí využití. Hrozí nenávratná ztráta povahy celé památky. TOP 09 hledá cesty, jak necitlivým zásahům zabránit. 

„Bohužel právě sledujeme pokus radnice Prahy 10 o to, připravit vilu Karla Čapka o genius loci,“ shrnuje současné dění předseda klubu zastupitelů a místopředseda pražské TOP 09 Tomáš Pek.

Varuje, že současná kolice ODS, Pirátů a hnutí VLASTA plánuje z vily udělat přetěžovanou atrakci, která může vilu a Čapkův odkaz zásadně poškodit. 

„Vedení Prahy 10 zjevně nechápe význam vily a jejího mobiliáře jako jedinečného, neoddělitelného a citlivého celku a památku svou neznalostí vážně ohrožuje. Vilu chce nejen zahltit nebezpečným počtem návštěvníků, ale dokonce z ní chce mít skoro “noclehárnu” pro umělce. To je nemyslitelné,“ říká Tomáš Pek. 

Koalice nejenomže nechce původní citlivou rekonstrukci cenné vily, ale zároveň chce v domě, kde žil Karel Čapek, pořádat výstavy, a dokonce umožňovat umělcům rezidenční pobyt. Podle Tomáše Peka je to nesmysl, kterému se ale nelze úplně divit: koalice se zjevně snaží z rozhodování o vile vyřadit kohokoli, kdo má dost odborných znalostí k tomu, aby její návrhy kritizoval. Nesmyslnost celé situace ilustruje skutečnost, že nový záměr radnice na budoucí využití vily nezpracoval historik, památkář ani architekt, ale básník na základě jedné konzultace s odborníky na literaturu a knihovnictví.

„Fakt, že básníci ve vile občas pobývali opravdu neobhajuje rozhodnutí koalice přenechat plány na využití památky někomu, kdo je oborem zcela mimo. Navíc za situace, kdy se politici zcela systematicky zbavili všech skutečných odborníků, aby jim ‚neremcali' do plánů s vilou,“ říká Tomáš Pek. 

Nejprve současná koalice rozpustila expertní pracovní skupinu složenou ze zástupců Národního památkového ústavu, ministerstva kultury, Památníku národního písemnictví a dalších jako „nepotřebnou“ – a hned poté bez náhrady zrušila také členství zástupců opozice v kulturní komisi. 

„I tak uděláme vše pro to, aby ke zničení vily a odkazu Karla Čapka nedošlo. Inicioval jsem projednání věci v památkové komisi. Jsem v kontaktu s odborníky Fakulty architektury ČVUT. To, co se má s vilou dít, ví i prezident Českého národního komitétu Mezinárodní rady památek a sídel. Je až symbolické, že za Karla Čapka je nutné bojovat i v roce 130. výročí jeho narození,“ uzavírá Tomáš Pek.

TOP 09 se v minulém období zasadila o to, že byl jak odborníky, tak politickou reprezentací navržen a dokonce i schválen záměr citlivého využití vily. Jakkoli tehdejší návrhy přijala s nadšením odborná i laická veřejnost a všechno se stačilo rozběhnout. Současná koalice ODS, Pirátů a hnutí VLASTA se rozhodla plány změnit, čímž ohrožuje tím budoucnost vily, ve které žil Karel Čapek. 

Tomáš Pek, místopředseda TOP 09 – Praha, zastupitel Praha 10

607 084 652

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme